piątek, 10 stycznia 2014

Dorsz z chipsem z ziemniaka w sosie dyniowym z granatem



SPOSÓB NA WYCIĄGNIĘCIE PESTEK (miąższu) GRANATA:
Przetnij granat na pół. Nalej do miski wodę, wsadź połówkę granatu pod wodę i wyciągnij pestki za pomocą łyżeczki. W ten sposób soki nie będą pryskały, a białe błonki wypłyną na wierzch, na dnie zostaną czyste pesteczki.

Co potrzebowałam?
0,5 kg polędwiczki dorsza
2 małe ziemniaki
0,5 granata
150 g miąższu dyni
2 łyżki śmietany kremówki
1 łyżka konfitury mandarynkowej
biały pieprz
sól morska
2 gałązki natki pietruszki
1 cienki plasterek masła
pieprz czarny świeżo mielony
1 łyżka oliwy konopnej (może być również z oliwek)

Polędwiczkę dorsza przekroić na dwie części.

Ułożyć dorsza na blaszce, delikatnie polać oliwą konopną, posolić, popieprzyć czarnym pieprzem, poukładać listki natki pietruszki.

Ziemniaki obrać i pokroić w cieniutkie plasterki. Ułożyć na wierzchu dorsza.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 20 min.

Kawałki dyni podsmażyć w garnuszku na maśle, zmiksować blenderem na gładką masę, dodać śmietanę kremówkę i konfiturę mandarynkową (może być pomarańczowa). Następnie doprawić białym pieprzem i solą. Lekko podgrzać.

Całość podawać z pestkami granatu i listkami natki pietruszki.








10 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczny pomysł....!!!
    Takie kolorowe i na pewno pyszne.....a moje dynie wciąż leżakują... :-(

    OdpowiedzUsuń
  3. ale pysznie, aż mi w domu pachnie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie podane:) Lubię dorsza, ale takiej wersji nie znałam. Podoba mi się.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ładnie podana wersja ryby z takimi łuseczkami z ziemniaka. Sos dyniowy z ryba tego jeszcze nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)

Przepraszam za weryfikację obrazkową jednak zaatakowali mnie spamerzy i muszę z nimi walczyć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...