sobota, 14 grudnia 2013

Tort schwardzwaldzki zimą


Co potrzebowałam?
BISZKOPT:
8 średnich jaj
1 niecała szklanka cukru
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
3 czybate łyżki mąki pszennej
2 czubate łyżki kakao
70 g czekolady gorzkiej
szczypta soli
1 łyżka octu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

PONCZ:
0,5 średniej cytryny
2 łyżki whisky
0,5 kubka wody
2 łyżeczki cukru

MASA:
500 g serka mascarpone
500 ml śmietany kremówki
3 łyżki cukru waniliowego
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka żelatyny
50 g czekolady mlecznej

DEKORACJA:
100 g czekolady temperowanej
30 mrożonych drylowanych wiśni (w sezonie mogą być oczywiście świeże, mogą być również z syropu)
150 g dżemu wiśniowo- czekoladowego (nasz domowy, może być po prostu kupny wiśniowy)


Nagrzać piekarnik do 160 stopni.

Oddzielić białka od żółtek.

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do piany w czasie ubijania powoli dodawać cukier.

Żółtka dobrze ubić z proszkiem do pieczenia i octem. Dodawać do białek ciągle miksując.

W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę. Przestudzić i dodać do białek. (nie można gorącej dodać do białek!)

Mąki wymieszać z kakao. Bardzo powoli przesypywać do białek, ciągle miksując na mniejszych obrotach.

Przelać ciasto do tortownicy (nasza 23cm średnicy), dno wyłożyć papierem do pieczenia. Piec przez około 50 minut.

Wyciągnąć ciasto, zdjąć bok formy i poczekać aż przestygnie.

MASA: Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, studzimy. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i waniliowym. Mascarpone miksujemy z posiekaną na bardzo drobne kawałki czekoladą mleczną, dodajemy do mascarpone powoli miksując ubitą kremówkę i rozpuszczoną żelatynę. Wstawiamy do lodówki.

Przeciąć biszkopt na 3 części.

Nasmarować każdy kawałek ponczem zrobionym z ciepłej wody, sokiem z pół cytryny, whisky i cukru.

Nałożyć na każdy kawałek dżem czekoladowo wiśniowy lub wiśniowy, następnie przełożyć masą. Blat który będzie na samej górze odwrócić do góry nogami (stroną nacięcia do góry, a wybrzuszeniem do dołu aby tort był równy). Na brzegach tam gdzie zostało miejsce powkładać rozmrożone wisienki (zostawić też parę na wierzch).

Resztą masy posmarować cały tort, udekorować wisienkami i temperowaną czekoladą.





8 komentarzy:

  1. Uwielbiam ten tort ! Prezentuje się tak uroczyście :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie wygląda, ale bym zjadła taki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aż ślinka leci, wspaniały :) chciałoby się dostać chociaż malutki kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj ,piękny ,u mnie też dziś tort ,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Tort wspaniały aż ślinka cieknie :)
    Pozdrawiam i zapraszam serdecznie do mnie

    OdpowiedzUsuń
  6. Tak w niedziele rano kusić tortem? :) Zjadłabym kawałek nawet na śniadanie. Zamienię się za 2 tosty :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jejku jak królewsko wygląda : > Noooo , smakowicie : > Chętnie bym kawałek pochłonęła do kawusi ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)

Przepraszam za weryfikację obrazkową jednak zaatakowali mnie spamerzy i muszę z nimi walczyć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...