Uwielbiamy sezonowe warzywa i owoce :)
Rabarbar jest warzywem, pomidor owocem... Rabarbar najczęściej jemy na słodko, a pomidora na słono. Tak sobie teraz pomyślałam, że muszę zrobić na odwrót i w końcu spróbować rabarbaru na słono, a pomidora na słodko. Macie jakieś sprawdzone przepisy?
Co potrzebowałam?
150 g czekolady gorzkiej1,5 kubka mąki pszennej
40 g masła
Na masę:
0,5 kg sera twarogowego półtłustego
1 kubek mleka
2 łyżki mąki pszennej
1 duże jajko
1/4 łyżeczki kardamonu
3/4 kubka cukru
20 g masła
20 g bardzo twardego parmezanu
2 łyżki soku z cytryny
1 garść malin
3/4 szklanki pokrojonego w kostkę rabarbaru
1 łyżeczka sosu balsamicznego (odparowany ocet balsamiczny z cukrem)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
W garnuszku zagotować wodę, zostawić na małym ogniu. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Jak już czekolada się rozpuści do garnuszka z wodą włożyć kawałek bardzo twardego parmezanu i zostawić na około 8 min aby dobrze namókł i zmiękł. Do robota kuchennego do mąki dodać rozpuszczoną czekoladę i masło. Zrobić kruche ciasto. Ciasto wyłożyć na dno blaszki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 min.
Jak już ser zmięknie przełożyć go (razem z wodą) do naczynka w którym będziemy go miksować na gładką masę. Za pomocą blendera dobrze zmiksować. Naszykować marschmallow, jajko (o pokojowej temperaturze) i kardamon. W robocie kuchennym miksujemy dobrze ser, masło i masę z parmezanu. Następnie powoli dodajemy mleko o temperaturze pokojowej. Miksujemy do momentu aż masa będzie gładka bez grudek. Dodajemy jajko, 2 łyżki mąki, kardamon, cukier, sos balsamiczny, proszek do pieczenia i sok z cytryny.
Na dno kruche ciasto w blaszce układamy marshmallow. Zalewamy masą serową. Na wierzchu układamy rabarbar i maliny. Pieczemy około 1 godziny w 180 stopniach.
Z racji iż zrobiłam za dużo masy i ciasta kruchego, sernik był zrobiony w trzech różnych blaszkach, 3 ciekawych kształtach :) Ten najmniejszy zjadłam od razu !
Oj ciekawie się zapowiada, czekolada, sernikowa masa , maliny, rabarbar... i do tego jak fajnie podane :)
OdpowiedzUsuńSmakował bardzo dobrze... polecam dodawać do wypieków troszkę kardamonu, podkreśla smak słodkości :)
UsuńAle to musi byc smaczne:))
OdpowiedzUsuńByło, ale już się skończyło :) To znaczy że chyba smakowało!
Usuńhahaha jaki świetny pomysł :D
OdpowiedzUsuńTrzeba kombinować w kuchni :D
Usuń