piątek, 17 maja 2013

Ciasto czekoladowe z wiśniami i... parmezanem


Ciasto czekoladowe z wiśniami... jedliście może kiedyś takie torciki lodowe przywożone z Niemiec? Delikatne śmietankowo- czekoladowe z wisienkami. Pamiętam ten smak do dziś, chodź już bardzo długo nie jadłam tego torciku. Uwielbiam połączenie wiśni z czekoladą, boskie, słodycz i kwaśność.
Moje ciacho jest w całkiem innym wydaniu, lekko kruche, chrupiące i ciekawe w smaku... inne!

Co potrzebowałam?
150 g suszonych wiśni,
1,5 kubka wody,
180 g mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody,
50 g masła,
50 g czekolady 80%,
1 łyżka kakao,
3/4 kubka cukru,
2 średnie jajka,
50 g parmezanu (nam zostały skórki z parmezanu, bardzo twarde, nie można było ich już zetrzeć),
do nasmarowania formy masło i bułka tarta

Okrągłą blaszkę (22cm) wysmarować masłem i posypać bułką tartą.
Mieliśmy naprawdę twardy parmezan (namoczyć go w ciepłej wodzie przez około 1 godzinę), pokroić w taką 0,5cm/0,5cm kostkę (zamiast parmezanu można użyć po prosu orzechów :).

Suszone wiśnie zalać wodą w garnuszku, postawić na gazie i zagotować. Jak zaczną się gotować zdjąć z ognia, dodać sodę i zmiksować blenderem na jednolita masę.

W kąpieli wodnej rozpuścić masło z czekoladą. Jak się rozpuści, to zdjąć z garnka z wodą i mieszać przez jakieś 3 min aby się przestudziło. Przelać do robota kuchennego i zmiksować z cukrem i kakao (masa powinna być w temp pokojowej!). Dodać jaja (o temp pokojowej!), dobrze zmiksować aby powstała jednolita masa.

Następnie ciągle miksując na zmianę dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia i masę wiśniową. Na koniec wmieszać w ciasto łyżką parmezan (alternatywnie orzechy). Przełożyć gotowe dobrze wymieszane ciasto na blaszkę. Piec w 180 stopniach prze około 1 godzinę.

Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia w temp pokojowej na około 2 godziny.


5 komentarzy:

  1. Wiśnia i czekolada to idealny duet.
    Pamiętam te torciki...
    A na Twoje ciasto mam wielką ochotę.
    Pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, niesamowite ciasto i ten dodatek parmezanu, ciekawa jestem jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe, bardzo ciekawe! Musi smakować wybornie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Cześć! Przyjmij nominację do Liebster Award: http://mojepysznosci.blogspot.com/

    Ściskam cieplutko! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)

Przepraszam za weryfikację obrazkową jednak zaatakowali mnie spamerzy i muszę z nimi walczyć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...