Ciasto czekoladowe z wiśniami... jedliście może kiedyś takie torciki lodowe przywożone z Niemiec? Delikatne śmietankowo- czekoladowe z wisienkami. Pamiętam ten smak do dziś, chodź już bardzo długo nie jadłam tego torciku. Uwielbiam połączenie wiśni z czekoladą, boskie, słodycz i kwaśność.
Moje ciacho jest w całkiem innym wydaniu, lekko kruche, chrupiące i ciekawe w smaku... inne!
Co potrzebowałam?
150 g suszonych wiśni,
1,5 kubka wody,
180 g mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody,
50 g masła,
50 g czekolady 80%,
1 łyżka kakao,
3/4 kubka cukru,
2 średnie jajka,
50 g parmezanu (nam zostały skórki z parmezanu, bardzo twarde, nie można było ich już zetrzeć),
do nasmarowania formy masło i bułka tarta
Okrągłą blaszkę (22cm) wysmarować masłem i posypać bułką tartą.
Mieliśmy naprawdę twardy parmezan (namoczyć go w ciepłej wodzie przez około 1 godzinę), pokroić w taką 0,5cm/0,5cm kostkę (zamiast parmezanu można użyć po prosu orzechów :).
Suszone wiśnie zalać wodą w garnuszku, postawić na gazie i zagotować. Jak zaczną się gotować zdjąć z ognia, dodać sodę i zmiksować blenderem na jednolita masę.
W kąpieli wodnej rozpuścić masło z czekoladą. Jak się rozpuści, to zdjąć z garnka z wodą i mieszać przez jakieś 3 min aby się przestudziło. Przelać do robota kuchennego i zmiksować z cukrem i kakao (masa powinna być w temp pokojowej!). Dodać jaja (o temp pokojowej!), dobrze zmiksować aby powstała jednolita masa.
Mieliśmy naprawdę twardy parmezan (namoczyć go w ciepłej wodzie przez około 1 godzinę), pokroić w taką 0,5cm/0,5cm kostkę (zamiast parmezanu można użyć po prosu orzechów :).
Suszone wiśnie zalać wodą w garnuszku, postawić na gazie i zagotować. Jak zaczną się gotować zdjąć z ognia, dodać sodę i zmiksować blenderem na jednolita masę.
W kąpieli wodnej rozpuścić masło z czekoladą. Jak się rozpuści, to zdjąć z garnka z wodą i mieszać przez jakieś 3 min aby się przestudziło. Przelać do robota kuchennego i zmiksować z cukrem i kakao (masa powinna być w temp pokojowej!). Dodać jaja (o temp pokojowej!), dobrze zmiksować aby powstała jednolita masa.
Następnie ciągle miksując na zmianę dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia i masę wiśniową. Na koniec wmieszać w ciasto łyżką parmezan (alternatywnie orzechy). Przełożyć gotowe dobrze wymieszane ciasto na blaszkę. Piec w 180 stopniach prze około 1 godzinę.
Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia w temp pokojowej na około 2 godziny.
Wiśnia i czekolada to idealny duet.
OdpowiedzUsuńPamiętam te torciki...
A na Twoje ciasto mam wielką ochotę.
Pyszne!
Wow, niesamowite ciasto i ten dodatek parmezanu, ciekawa jestem jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńCiekawe, bardzo ciekawe! Musi smakować wybornie!
OdpowiedzUsuńCześć! Przyjmij nominację do Liebster Award: http://mojepysznosci.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńŚciskam cieplutko! :)
Ciekawe połączenie:)
OdpowiedzUsuń