niedziela, 5 stycznia 2014

Buraczki marynowane z curry


W domowej spiżarce nie obejdzie się bez buraczków...

Co potrzebowałam?
4 średnie buraki
8 liści laurowych
8 ziel angielskich
2 łyżki gorczycy
1 łyżeczka cukru
400 ml wody
1/2 łyżeczki soli
1/3 kubka octu
curry

Obrać buraczki, pokroić w kostkę.

Powkładać do słoiczków i posypać z wierzchu odrobiną curry.

Zagotować w garnku wodą z liściem laurowym, zielem angielskim, solą, cukrem, gorczycą. Jak już woda będzie się mocno gotowała zdjąć z gazu, dolać octu i zalać słoiczki z burakami, od razu zakręcić i odwrócić do góry dnem (jak słoiczki się nie zassają to trzeba będzie je pasteryzować).

Za tydzień buraczki będą gotowe do jedzenia.

4 komentarze:

  1. akurat mam trochę buraków. Może warto by je tak...? ;> ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No może, może... Warto wypróbować, ja je polecam zawsze i wszędzie :D

      Usuń
  2. ojej.. a do czego je wykorzystujesz? :D
    Bo curry i buraki uwielbiam <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być jako przekąska np na imprezkach (ładnie pachną curry, jego fani zawsze się skuszą na takiego buraczka). Dodaję również do różnorakich sałatek. Można je podsmażyć na patelni i podać na ciepło. Także zastosowanie ich w kuchni jest bardzo duże :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny :)

Przepraszam za weryfikację obrazkową jednak zaatakowali mnie spamerzy i muszę z nimi walczyć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...