W domowej spiżarce nie obejdzie się bez buraczków...
Co potrzebowałam?
4 średnie buraki8 liści laurowych
8 ziel angielskich
2 łyżki gorczycy
1 łyżeczka cukru
400 ml wody
1/2 łyżeczki soli
1/3 kubka octu
curry
Obrać buraczki, pokroić w kostkę.
Powkładać do słoiczków i posypać z wierzchu odrobiną curry.
Zagotować w garnku wodą z liściem laurowym, zielem angielskim, solą, cukrem, gorczycą. Jak już woda będzie się mocno gotowała zdjąć z gazu, dolać octu i zalać słoiczki z burakami, od razu zakręcić i odwrócić do góry dnem (jak słoiczki się nie zassają to trzeba będzie je pasteryzować).
Za tydzień buraczki będą gotowe do jedzenia.
akurat mam trochę buraków. Może warto by je tak...? ;> ;)
OdpowiedzUsuńNo może, może... Warto wypróbować, ja je polecam zawsze i wszędzie :D
Usuńojej.. a do czego je wykorzystujesz? :D
OdpowiedzUsuńBo curry i buraki uwielbiam <3
Może być jako przekąska np na imprezkach (ładnie pachną curry, jego fani zawsze się skuszą na takiego buraczka). Dodaję również do różnorakich sałatek. Można je podsmażyć na patelni i podać na ciepło. Także zastosowanie ich w kuchni jest bardzo duże :)
Usuń