poniedziałek, 6 stycznia 2014

Chleb pszenno- żytni na zakwasie na żurek


Co potrzebowałam?
1,5 kubka mąki żytniej
0,5 kubka mąki pszennej
1/4 kubka zakwasu na żurek
1/4 kubka wody
1 łyżeczka soli morska
10 g drożdży
1/4 łyżeczki cukru

Z podanych składników wychodzi mały chlebuś.

Wodę wymieszać z cukrem i drożdżami. Odstawić pod przykryciem na około 15 minut aby drożdże "ruszyły". 

Następnie dodać resztę składników (wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej), dobrze ugnieść, ciasto powinno być dość zbite i z łatwością odchodzić od ręki, jeśli tak nie jest dosypać mąki pszennej. Odstawić na półtora godziny w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką.

Przełożyć lekko wyrośnięte ciasto na delikatnie wysmarowaną masłem płaską blaszkę i piec w 200 stopniach przez 15 min, następnie zmniejszyć do 180 i piec jeszcze 10-15 min (skórka powinna być ładna brązowa).


6 komentarzy:

  1. Wygląda jak taki ze sklepu! Wyszedł piękny. Nie umiem piec chleba, zawsze mi coś nie wyjdzie. ;)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Pieknie wyrósł, szkoda,że jest za "szybką" , nie można porwać kromki i zwiać, a ja to lubie robić, bo wirtualne nie tuczy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale super chlebuś, pięknie wyrośnięty i na pewno bardzo smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowny, chciałoby się dostać kromkę takiego chleba :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pomysłowo:) chleb wygląda pięknie:) uwielbiam zapach pieczonego chleba:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękny! I świetny pomysł, chętnie bym zjadła kromkę :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)

Przepraszam za weryfikację obrazkową jednak zaatakowali mnie spamerzy i muszę z nimi walczyć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...