Na sylwestra proponuję coś WYBUCHOWEGO :)
Co potrzebowałam?
500 g sera białego1 mała cukinia
1 mały ziemniak
0,5 kubka cukru
1 średnie jajko
1 łyżka oleju rzepakowego
1/4 kubka mleka
100 g mąki pszennej
70 g masła
1 płaska łyżka cukru pudru
1 łyżka lodowatej wody
3 łyżki śmietany 12%
0,5 granatu
dżem czekoladowo wiśniowy
Ziemniaka obrać i ugotować go miękkości.
Przyszykować blaszkę około 20 cm średnicy.
Z mąki pszennej, masła, lodowatej wody i cukru pudru wyrobić ciasto. Wyłożyć nim spód blaszki, podziurkować widelcem. Piec w 200 stopniach przez 10 min.
Przyszykować blaszkę około 20 cm średnicy.
Z mąki pszennej, masła, lodowatej wody i cukru pudru wyrobić ciasto. Wyłożyć nim spód blaszki, podziurkować widelcem. Piec w 200 stopniach przez 10 min.
Posmarować podpieczony spód dżemem.
Ziemniaka, obraną cukinię, cukier zmiksować z białym serem na gładką masę. Powoli dolewać mleko, olej rzepakowy, dodać żółtko. Na koniec dodać ubitą pianę z białka i delikatnie wmieszać. Wylać masę na podpieczony spód. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i od razu zmniejszyć do 180 stopni, piec 25 min.
Pysznyyyyyy!
OdpowiedzUsuńSięgam po kawałek...
podoba mi się! Ser plus granat-jasne, że będzie bombowo :D
OdpowiedzUsuńŚwietny! Bardzo mi się podoba ;)
OdpowiedzUsuńDo siego roku! :*
Uwielbiam serniki, a Wasz jest bardzo ciekawy !
OdpowiedzUsuńŻyczę Wam wszystkiego dobrego w Nowym Roku , Niech się Wam darzy !
Wow, faktycznie wybuchowy:-) Pomyślności w Nowym Roku i smacznych inspiracji:-)
OdpowiedzUsuńbardzo intrygujący przepis ;) podoba mi się :)
OdpowiedzUsuńBezpieczna "wybuchowość" ,bo nie urywa palców.
OdpowiedzUsuńPrzepis bardzo interesujący.
Domyślam się,że cukinię obierasz z zielonej skórki?
Ooo dobrze, że zauważyłaś :) już dopisuję, oczywiście, że obieram.
UsuńMuszę powiedzieć, że jestem ciekawy tego połączenia :)
OdpowiedzUsuń