Życzę wszystkim czytelnikom naszego bloga spełnienia marzeń, uśmiechu na twarzy, zdrowia dla siebie i wszystkich najbliższych, niech przyszły rok przyniesie nowe nadzieje, radości przyśpieszające bicie serca. Dziś bawcie się, śmiejcie, ucztujcie, bądźcie z najbliższymi.
Do siego roku!
Co potrzebowałam?
1 opakowanie rukoli0,5 sztuki pora (biała część)
0,5 kubka wody
0,5 kubka kefiru
3 łyżki posiekanego szczypiorku
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
2 paluszki surimi
1 łyżeczka sosu rybnego
sól, pieprz czarny mielony
70 g fety
70 g ośmiornicy (w Polsce najprościej kupić mrożoną)
W garnuszku na maśle podsmażyć pora pokrojonego w piórka, czosnek w plasterki i surimi w kostkę.
Następnie dodać rukolę, posolić bardzo delikatnie bo sos rybny i fetą są już słone, chwilkę podgrzewać aby zmniejszyła swoją objętość. Zalać wodą i kefirem, dodać szczypiorek, podgrzać aby było ciepłe ale się nie zagotowało, zmiksować (nie trzeba bardzo dokładnie).
Na suchej patelni podsmażyć fetę pokrojoną w kostkę i plasterki ośmiornicy do lekkiego zarumienienia.
Zupkę doprawić sosem rybny i pieprzem świeżo mielonym.
Podawać ciepłą z listkami rukoli i podsmażoną ośmiornicą i fetą.
Podawać ciepłą z listkami rukoli i podsmażoną ośmiornicą i fetą.
Wspaniała zupa!
OdpowiedzUsuńZjadłabym zaraz...
Niesamowita zupa!
OdpowiedzUsuńWszystkiego dobrego w Nowym Roku!
Jak najbardziej! Rukola pasuje do wszystkiego. Wspaniała zupka!
OdpowiedzUsuńWszystkeigo dobrego w Nowym Roku!
Wspaniała zupa na czas po Sylwestrze, Bardzo wyrazista. Zapisuję, bo bardzo mi pasuje do moich postanowień noworocznych. Pozdrawiam i odwzajemniam życzenia.
OdpowiedzUsuńta zupa musiała być naprawdę pyszna! szkoda, że nie mogłam jej spróbować
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawa zupa:) jestem ciekawa jej smaku:)
OdpowiedzUsuń