sobota, 20 lipca 2013

Sakiewka z młodą fasolką szparagową, oliwkami i jajkiem


Pomimo niedogodności, wewnętrznego stresu, który przychodzi sam, niespodziewany- jesteśmy szczęśliwi...
Dziś oczekiwane od dłuższego czasu spotkanie rodzinne, uwielbiam takie chwile, gdy możemy być "na prawdę" wszyscy razem. Uśmiech nie schodzi mi z twarzy, a z radości łza się w oku kręci. Cóż za ekscytacja. Jemy śniadanie i ruszamy w drogę.

Co potrzebowaliśmy?
0,5 opakowania ciasta francuskiego
6 sztuk młodej fasolki szparagowej
30 g szynki
0,5 małej cebuli
4 oliwki czarne
2 jajka
ser cheddar
sól morska, pieprz czarny
koperek
pietruszka
masło do podsmażenia
szczypiorek
marynowane szparagi




Szynkę pokroić w plasterki, fasolkę pokroić w mniejsze części, cebulkę w piórka, oliwki przekroić na 3 części. Wszystko razem podsmażyć na masełku na patelni przyprawiając solą i pieprzem.
Połowę ciasta francuskiego przekroić na pół położyć na nim na środku podsmażone składniki i plasterki sera. Złożyć ciasto w tzw łódkę. Wbić jajko (najlepiej aby żółtko się nie rozlało). Złożyć ciasto w sakiewki. Na wierzchu posypać suszonym koperkiem i pietruszką, jak macie świeże to posypcie w środku na jajku aby zioła się nie spaliły, a dodały daniu smaku. Zapiekaj w piekarniku około 15 min w 180 stopniach. Podawaj z kawałkami szparagów oraz posiekanym szczypiorkiem.



4 komentarze:

  1. Fantastyczny pomysl :)))) I like it ;)
    Pzdr My simple cuisine

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne śniadanko:-), bardzo podoba mi się ten pomysł:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. sakiewki 1sza klasa, nie pomyślałabym żeby to wszystko razem zamknąć w cieście-mega :)
    A tak-chwilę z rodziną i to udane to przepis na nieschodzący uśmiech :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prezentują się fantastycznie! Nie dość, że cieszy oko to i podniebienie! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)

Przepraszam za weryfikację obrazkową jednak zaatakowali mnie spamerzy i muszę z nimi walczyć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...