Szybkie makarony? My jesteśmy na TAK!
Pewnie jak każdy czasami żyjemy w biegu, na nic nie mamy czasu bo zbiera się wiele ważnych spraw które trzeba załatwić na raz. W brzuchu ściska na samą myśl, że tracisz czas stojąc w długim korku. W takich sytuacjach zaczynam się całkiem niepotrzebnie denerwować bo chciałabym móc się transportować z miejsca na miejsce... Szybko, szybciej...
Co potrzebowaliśmy?
4 gniazda fettuccine makaron Czaniecki4 łyżki startego sera cheddar
4 łyżki parmezanu startego
0,5 kubka bulionu warzywnego
1 łyżka masła
1 mała cebula biała
100 g fasolki młodej szparagowej
100 g szynki
sól morska, pieprz czarny
2 łyżki oleju rzepakowego
W garnuszku zrobić bulion warzywny (może być z kostki + dodać liść laurowy, ziele angielskie i marchewkę). Dość długo gotować by bulion odparowywał i stawał się treściwszy.
Na patelni na oleju rzepakowym podsmażyć pokrojoną w kostkę szynkę oraz cebulkę.
Makaron ugotować al dente.
Na patelni na oleju rzepakowym podsmażyć pokrojoną w kostkę szynkę oraz cebulkę.
Makaron ugotować al dente.
Młodą fasolkę przekroić na 3 lub 4 części (dość duże kawałki).
Dodać fasolkę do podsmażonej szynki z cebulką. Podsmażać razem prze jakieś 5 min doprawiając solą i pieprzem. Następnie zdjąć z ognia.
Na inną patelnię przelać bulion, dodać sery i mieszać aby się rozpuściły. Do sosu dodać makaron i dobrze wymieszać.
Następnie zdjąć z ognia i dodać fasolkę z szynką oraz łyżkę masła.
Jak masło się rozpuści, wymieszać i nałożyć na talerz.
musi być pyszne:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam makarony ! :)
OdpowiedzUsuńo ja.. lubię takie dania! :) Z chęcią wprosiłabym sie :D
OdpowiedzUsuń