wtorek, 9 lipca 2013

Nowalijkowa sałatka podana w chipsie z parmezanu z krewetkami, sosem z pokrzywy i kawioru


Krewetki pierwszy raz jadłam z zalewy ze sklepu, nie powiem, że była to miłość od pierwszego wejrzenia ale też nie wykrzywiłam się z niesmakiem. Dopiero jak próbowałam je kolejnym razem, zrobione na maśle z czosnkiem (to chyba takie bardzo klasyczne podanie) to aż mi się oczy zapaliły i nie mogłam nic więcej powiedzieć... to jest to!

Bardzo smaczna przekąska, ślicznie podana i do tego świetnie smakowała... Uwielbiamy takie! Tym bardziej, że są w niej owoce morza... a dokładniej KREWETKI! Czasami warto się trochę narobić i wyczarować w kuchni coś wspaniałego. Krewetki są bogatym źródłem białka, są niskokaloryczne oraz zawierają cenne witaminy z grupy B, miedź, magnez, potas i fosfor. Aż ciężko uwierzyć, że taka malutka krewetka ma w sobie tyle zdrowia i jest taka pyszna.

No to do roboty!
Chips:
0,5 kubka startego parmezanu,

Na mocno rozgrzaną patelnię rozsypać parmezan po całej płaszczyźnie. Po kilku sekundach gdy cały się roztopi delikatnie zdjąć z patelni, nałożyć i uformować na odwróconej do góry dnem miseczce. Poczekać aż zastygnie.

Krewetki:
krewetki atlantyckie- 4 sztuki,
krewetki mrożone bez pancerzy- 6 sztuk,
2 ząbki czosnku,
3 łyżki oleju rzepakowego,
1 papryczka piri piri,
sól morska,
pieprz czarny z młynka,
80 ml białego wina,
natka pietruszki- 1 łyżka posiekanej,
łyżka zimnego masła.

Mrożone krewetki wcześniej rozmrozić. Gdy już będą dobrze rozmrożone wszystkie krewetki wrzucić na rozgrzaną na patelni oliwę, obsmażać przez chwilę po czym dodać drobno posiekany czosnek i papryczkę piri piri. Po około 30 sekundach zalać winem. Gdy wino lekko odparuje doprawić solą, pieprzem i posypać pietruszką. Tusz przed zdjęciem z ognia dodać zimnego masła i wymieszać w celu uzyskania delikatnego sosu.

Sos z kawiorem:
łyżka majonezy,
2 łyżki jogurtu naturalnego,
łyżka kawioru,
sól i pieprz do smaku.

Wszystkie składniki wymieszać razem i wstawić do lodówki.

Sos z pokrzywy:

20 czubków z młodych pokrzyw,
1 łyżka orzechów włoskich,
0,5 ząbka czosnku,
1 łyżka startego parmezanu,
3 łyżki oleju rzepakowego,
sól i pieprz do smaku.

Czubki z pokrzywy umyć pod zimną, bieżącą wodą, następnie gotować we wrzątku przez około 5 min. Odcedzić i poczekać aż ostygną. Po czym zmiksować na gładką masę wszystkie składniki razem.

Nowalijki:
botwinka,
roszponka,
młody koperek,
młody szczypiorek,
młoda nać pietruszki,
rzodkiewka,
ogórek,
obgotowane białe szparagi.

Całość:
Musnąć sosami po talerzu. Między nimi położyć miseczkę z parmezanu, do środka włożyć małe kawałki nowalijek. Polać nowalijki delikatnie sosem utworzonym podczas robienia krewetek i ułożyć krewetki.



9 komentarzy:

  1. Juz sama nazwa zmusza ślinianki do działania. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo apetycznie wygląda, ładnie podana:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada wspaniale, jak z dobrej restauracji!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow... Bardzo elegancko i ekskluzywnie ;) Zwłaszcza chips z parmezanu brzmi pysznie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda rewelacyjnie! Wow :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. a ja nadal nie jestem przekonana do krewetek :(
    Ale całoś wygląda taaak zachęcająco <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow, na prawdę myślałam, że to z restauracji :) Jakas okazja? Piknie!

    OdpowiedzUsuń
  8. mmmmm.... poproszę o porcję, albo dwie:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)

Przepraszam za weryfikację obrazkową jednak zaatakowali mnie spamerzy i muszę z nimi walczyć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...