sobota, 18 maja 2013

Tarta z burakami, wołowiną i taleggio


Nasz polskie buraczki! Uwielbiam kremy z buraków, zupy, sałatki z burakami, ćwikłę... tym razem wpadliśmy na pomysł tarty! YES, GOOD IDEA... 
Gotując w kuchni wygłupiamy się, śmiejemy, jesteśmy pełni szczęścia i zazwyczaj bardzo głodni. Kiedyś mówiłam do Rafała "Nie mógłbyś prowadzić swojego programu kulinarnego w TV, skupiasz się na robieniu jednej rzeczy i nawet nic nie mówisz. Rozmawiaj ze mną, opowiadaj co robisz".
Teraz opowiada, czasami nawija jak oszalały, udaje różnych kucharzy, a ja się z niego śmieję. Czasami nawet gada po angielsku i jak zapomina nazwy to zanim mu podpowiem mówi "this and this", a jego mina jest bezbłędna! 
Jak jest burak po angielsku? Nawet ja tego nie wiedziałam, a Rafał wiedział :) Wy wiecie? Tylko bez podpowiedzi google!!!

Co potrzebowaliśmy?
200 g mąki pszennej,
100 g masła,
szczypta soli,
2 średnie żółtka,
2 łyżki wody,
5 średnich buraków,
150 g wołowiny,
1 średnia cebula,
3 łyżki oliwy z oliwek,
2 ząbki czosnku,
50 g sera Taleggio,
2 łodyżki selera naciowego,
2 łyżki posiekanej pietruszki zielonej,
pieprz,
papryka ostra w proszku,
tymianek- do smaku,
1 szklanka bulionu warzywnego,
koperek.


Buraki gotować w skórce do miękkości, około 45 min. Następnie wyjąć, poczekać aż lekko przestygną, obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.

Z mąki pszennej, masła, szczypty soli, 2 żółtek i wody wyrobić ciasto. Wyłożyć je na blaszkę na tartę i wstawić na około 45 min do lodówki.

Na oliwie z oliwek podsmażać cebulkę pokrojoną w kostkę, czosnek w cieniuśkie plasterki, seler naciowy w plasterki i wołowinę w kostkę. Smażyć na średnim ogniu, posolić, popieprzyć, dodać paprykę ostrą. Po około 10 min podsmażania podlać 0,5 szklanki bulionu (rosołu lub jeżeli nie mamy to na szybko z kostki). Przykryć pokrywką i dusić 15 min. Następnie zdjąć pokrywkę, jeżeli wody zostało już bardzo mało dolać drugie pół i gotować już bez przykrycia przez kolejne 15min. Dodać pietruszkę i tymianek, dobrze wymieszać. Gotować do momentu aż woda odparuje, a powstanie mała ilość gęstego sosu.





Nakłuwać ciasto widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 12min.

Starte buraczki wymieszać w miseczce z solą, pieprzem, odrobiną koperku (my mieliśmy suszony ale jak najbardziej może być świeży). Wyłożyć buraczki na ciepłą tartę.

Na buraczki wyłożyć mięsko i ser taleggio pokrojony w jakotaką kostkę.

Piekarnik zmniejszyć do 180 stopni i piec tartę około 15-20 min.


12 komentarzy:

  1. Boska jest twoja tarta, z burakami jeszcze nie widziałam a je uwielbiam. super się prezentuje:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też pierwszy raz jedliśmy taką tartę z burakami, ale przyznam, że wyszła świetnie :) Polecam to połączenie! Robi się szybko, jest lekkie ale można sobie pojeść...
      Pozdrowionka i dziękuję za odwiedzinki :)

      Usuń
  2. Musi byc pyszne,swietny pomysl! Na pewno sprobuje!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecamy! Zdrowe i pyszne :) Dzieciakom też na pewno posmakuje... Może zamiast wołowiny pierś z kurczaka? Hmmm ciekawe czy by było dobre :)

      Usuń
  3. Jestem wielką fanką buraków, więc taka tarta z pewnością by mi posmakowała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My również jesteśmy fanami naszych polskich buraczków :) Są zdrowe i można z nimi tyle wspaniałych potraw wyczarować :)

      Usuń
  4. Uwielbiam buraki, wołowinę dopiero odkrywam na nowo, więc myślę, że ta tarta to coś w sam raz dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również wołowinę na nowo odkrywam, ale Rafał jest jej fanem :D Dlatego połączyliśmy moje buraczki z jego wołowiną i przyznam że super razem smakuje!

      Usuń
  5. jaki fajny pomysł:) wygląda świetnie:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)

Przepraszam za weryfikację obrazkową jednak zaatakowali mnie spamerzy i muszę z nimi walczyć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...