niedziela, 19 maja 2013

Grzyby mun - ucho bzowe


Nawiązując do postu który pisałam jakiś czas temu. Znaleźliśmy ucho bzowe! Nazbieraliśmy, wyczyściliśmy i zamroziliśmy. Rosły sobie na drzewie u babci w zarośniętym sadzie. Mamy własne Polskie grzybki mun. HURA! Cieszę się, że ostatnio dużo o nich czytałam i dowiedziałam się, że są jadalne. Niedługo trzeba będzie zrobić z nich coś pysznego...



Grzyby mun stosowane są głównie w kuchni Chińskiej. Prześliczne, suszone są czarne, błyszczące jak smoła z jednej strony, z drugiej misiowate, milutkie o jasnym biało- szaro- kremowym kolorze. Do tego mają niesamowite kształty. Rosną przede wszystkim w Azji na kłodach spróchniałych drzew. W samej konsystencji po przyrządzeniu ich są chrupiące. Mają właściwości lecznicze, ich częste spożywanie poprawia odporność oraz zmniejsza krzepliwość krwi.

Ale nie musimy jechać do Chin żeby nazbierać sobie tych pysznych grzybków, mamy w Polsce ich odpowiednik USZAK BZOWY, który rośnie jak nazwa wskazuje na drzewach czarnego bzu (ponoć można go spotkać również na wierzbie i buku). Większość ludzi nie wie, że są one jadalne i ich nie zbiera dlatego jest ich w lasach dość dużo. ROZGLĄDAJCIE SIĘ! My już się nie możemy doczekać aby jakiegoś znaleźć, a ponoć wiosna to najlepszy czas na ich zbiór (najlepiej po deszczowej nocy).

8 komentarzy:

  1. Piękne uszy!
    Chciałabym mieć takie własne mun.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teraz jest sezon na nie, szukaj na drzewach czarnego bzu :) Nam się trafiło jak ślepej kurze ziarno :D

      Usuń
  2. słyszłam o nich, jadłam nawet w jakiejś knajpce chińskiej:)
    Ale, że on w Polsce rosną? Pełne zdziwienie:O

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haaa ciekawe czy jadłaś w knajpce chińskie mun czy polskie uszy :D
      No właśnie też się ostatnio dowiedzieliśmy, zdziwiliśmy i poszliśmy na łowy :D

      Usuń
  3. Gratuluję cennego znaleziska, jadłam i lubię ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Matko Jedyna! Ale czy to jadalne? Nie słyszałam o występowaniu takich grzybów w Polsce.Widziałam,że huba (też oczywiście grzyb) tak rośnie i w pierwszej fazie jest miękka, nadaje się do suszenia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ależ owszem, że jadalne :) Dużo ludzi nawet na te cenne grzybki uwagi nie zwraca, a przecież do potrawek chińskich jest idealne. Można tego grzybka mrozić i suszyć także polecamy :) Ale z hubą proszę tego grzybka nie mylić... na drzewie, te duże wyglądają ja uszy świnki :D Całkiem inne niż huba...

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny :)

Przepraszam za weryfikację obrazkową jednak zaatakowali mnie spamerzy i muszę z nimi walczyć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...