piątek, 14 lutego 2014

Czekoladowy sernik z ziemniakami - delikatny walentynkowy


Nie mogłam wytrzymać, 
cały czas myślałam o tym,
 że muszę upiec i w tym roku coś 
z sercem na walentynki. 
Mam w zanadrzu
 krewetki z fenkułem, 
ale jak to?! 
Żeby nic słodkiego nie zrobić?! 
Poleciałam do kuchni, 
wygrzebałam parę rzeczy z lodówki
 i zrobiłam. 
Serce jest!

Co potrzebowałam?
Przygotować blaszkę o średnicy 18 cm (na większą trzeba podwoić składniki)


NA CIASTO:
70g masła,
1 kubek mąki pszennej,
2 łyżki cukru,

NA MASĘ SEROWĄ:
300 g sera białego,
3 średnie ziemniaki,
100 g gorzkiej czekolady,
40 g masła,
180 g śmietany kremówki,
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej,
1 jajko,
2 łyżki mąki tortowej,
0,5 kubka cukru,

Dodatkowo:
0,5 opakowania kisielu żurawinowego,
1 łyżeczka żelatyny,
2 łyżki dżemu wiśniowego,
0,5 szklanki wody

W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i odstawić aby przestygła.

W robocie kuchennym dobrze wymieszać masło, mąkę i cukier. Wyłożyć ciasto na dnie tortownicy i
wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 min.

Obrać i ugotować ziemniaki tak by były miękkie, ostudzić.
W robocie kuchennym dobrze zmiksować biały ser, następnie dodać ziemniaki, cukier i 50g miękkiego masła, dość długo miksować tak by powstałą jednolita masa, dodać jajko i znów dobrze zmiksować. Następnie dodać roztopioną czekoladę, śmietanę kremówkę, kawę rozpuszczalną i na koniec mąkę tortową.

Na patelnię wlać szklankę wody, kisiel i żelatynę, mieszać trzepaczką do momentu aż zacznie się gotować. Zdjąć z gazu i lekko przestudzić, do jeszcze ciepłego dodać dżem wiśniowy i dobrze wymieszać. Dokładnie wystudzić do temperatury pokojowej. Powinno być gęste!

Na spód wylać masę serową, następnie na wierzch szprycą wyłożyć masę z kisielu i dżemu w kształcie kółka (tylko na środek, jeżeli blaszka ma średnicę 18 cm, to kółko z tej masy powinno mieć około 16 cm średnicy), można zrobić na wierzchu serduszko (nie zużywać całej masy, resztkę włożyć do małego pojemniczka i wstawić do lodówki, powstanie galaretka). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45 min. Później zostawić je w piekarniku na 2 godzinę aby powoli sobie ostygnęło. Wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.

Po tym czasie z wierzchu można posypać cukrem pudrem i pokrojoną w kostkę galaretką.

Ten serniczek jest naprawdę pyszny i bardzo delikatny!



5 komentarzy:

  1. Z ziemniakami sernika jeszcze nie robiłam. Wyszedł Ci piękny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, wygląda pysznie :) I tak uroczo z tym sercem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. faktycznie, bosko się prezentuje! :)
    Jakby był z samego musu... <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wygląda ten sernik i tak apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. z ziemniakami to mnie zagięło :) intrygujący przepis a widok takiego sernika, mówi - zrobić! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)

Przepraszam za weryfikację obrazkową jednak zaatakowali mnie spamerzy i muszę z nimi walczyć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...