czwartek, 21 lutego 2013

Delikatny sernik z ziemniakami


Chodź już dawno po walentynkach, sernik z serduszkiem będzie dobry na każdą okazję! 
Rafała babcia robi rewelacyjny sernik, jak go spróbowałam pierwszy raz nie miałam pojęcia o tym, że jest pół na pół robiony z serem twarogowym i ziemniakami. Postanowiłam spróbować! Troszkę go unowocześniłam i wyszedł idealnie! Bardzo delikatny, dosłownie rozpływający się w ustach...

Co potrzebowałam?
NA CIASTO:
10 szt herbatników,
2 łyżki pokruszonych orzechów włoskich,
0,5 kostki masła,
0,5 kubka mąki pszennej,
0,5 kubka cukru,
2 łyżki jogurtu naturalnego,

NA MASĘ SEROWĄ:
250 g sera białego,
3 średnie ziemniaki,
100 g białej czekolady,
50 g masła,
180 g śmietany kremówki,
4 łyżki cukru,
5 łyżek cappuccino,
1 jajko,
2 łyżki mąki tortowej,
3 bezy,
0,5 kubka cukru,

Dodatkowo:
0,5 opakowania kisielu wiśniowego,
1 łyżka proszku galaretki wiśniowej,
0,5 słoiczka dżemu wiśniowego,
1 szklanka wody,
12 cukierków werthers orginal


W kąpieli wodnej rozpuścić białą czekoladę i odstawić aby sobie przestygła.

W robocie kuchennym dobrze rozkruszyć herbatniki, dodać do nich masło i dobrze wymieszać. Następnie dodać resztę składników potrzebnych na ciasto, wymieszać i wyłożyć na wysmarowaną masłem blaszkę.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 min.

Obrać i ugotować ziemniaki tak by były miękkie, ostudzić.
W robocie kuchennym dobrze zmiksować biały ser, następnie dodać ziemniaki, bezy, cukier i 50g miękkiego masła, dość długo miksować tak by powstałą jednolita masa, dodać jajko i znów dobrze zmiksować. Następnie dodać roztopioną czekoladę, śmietanę kremówkę, cappuccino, cukier i na koniec mąkę tortową.

Na patelnię wlać szklankę wody, kisiel i galaretkę, mieszać trzepaczką do momentu aż zacznie się gotować. Zdjąć z gazu i lekko przestudzić, do jeszcze ciepłego dodać dżem wiśniowy i dobrze wymieszać. Dokładnie wystudzić do temperatury pokojowej. Powinno być gęste!

W garnuszku roztopić cukierki, lekko można podlać wodą.

Na spód ciasteczkowy wylać masę serową, następnie z masy wiśniowej zrobić na masie serowej serduszko. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45min. Później zostawić je w piekarniku na 2 godzinę aby powoli sobie ostygnęło. Posmarować z wierzchu masę serową poza serduszkiem polewą z cukierków. Wstawić na noc do lodówki!
Ten serniczek jest naprawdę pyszny i bardzo delikatny!



2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny :)

Przepraszam za weryfikację obrazkową jednak zaatakowali mnie spamerzy i muszę z nimi walczyć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...