czwartek, 16 stycznia 2014

Tarta z ziemniakami i anchois


Co potrzebowałam?
1,5 kubka mąki pszennej
150 g zimnego masła
1/4 łyżeczki soli
szczypta cukru
3 łyżki lodowatej wody
3 średnie ziemniaki
1 mała cebula
100 g serka mascarpone
1 małe opakowanie anchois
30 g parmezanu
do posypania na wierzchu natka pietruszki
pieprz czarny świeżo mielony
2 łyżki pasty rybnej



Z mąki, masła, wody, soli i odrobiny cukry wyrobić ciasto. Rozwałkować na cienko i wyłożyć na prostokątną płaską blaszkę (taką około 25x35cm). Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 10 minut.

Ziemniaki ugotować aldente. Następnie odcedzić poczekać aż ostygną i pokroić w 0,5 cm plastry.

Parmezan zetrzeć na małych oczkach.

Podpieczony spód posmarować pastą rybną, wyłożyć plastry ziemniaków, ułożyć kawałki anchois, posypać cebulą pokrojoną w piórka, z mascarpone zrobić gdzieniegdzie kleksy, popieprzyć, z wierzchu posypać parmezanem.

WAŻNE!!! Nie sól już tarty gdyż większość składników jest już bardzo słona.

Piec w 180 stopniach przez około 10 min. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki (można użyć również koperku).


11 komentarzy:

  1. Pyszności :) Aż chciałoby się wprosić na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U Ciebie jak zawsze super apetycznie! Przepis dodaję do swojej listy to do :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękna tarta, chętnie porwałabym ją na dzisiejszy obiadek. Niestety internet nie daje jeszcze takich możliwości, czego szczerze żałuję.

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękna tarta, chętnie porwałabym ją na dzisiejszy obiadek. Niestety internet nie daje jeszcze takich możliwości, czego szczerze żałuję.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oooo z anchois , mój maż przepada za tym dodatkiem, więc szybko by zniknęła:)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny :)

Przepraszam za weryfikację obrazkową jednak zaatakowali mnie spamerzy i muszę z nimi walczyć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...