piątek, 17 stycznia 2014

Fishburger z łososia z puszki


Puszka? Czemu nie?! Ale nie tylko ta po browarze!

Ciekawa jestem ilu z Was lubi ryby z puszki? My lubimy je bardzo, chodź zazwyczaj jest to makrela czy śledź, ostatnio próbowaliśmy szprot zresztą równie smaczną. Postanowiliśmy odnaleźć nowe smaki, poszło nam to bardzo szybko. Łosoś z puszki jest wyśmienity! Oczywiście spróbowaliśmy go zaraz po otwarciu, intensywny smak idealny do sałatek, makaronów czy innych wymyślnych dań które w najbliższym czasie będziemy Wam prezentowali na naszym blogu :)


BUŁKI:
2 kubki mąki pszennej
2 łyżki maku
1/3 kubka ciepłej wody
1/3 kubka ciepłego mleka
1 łyżka oliwy extra vergin
15 g drożdży
sól
1/3 łyżeczki cukru

KOTLETY:
1 łosoś z puszki w sosie własnym (u mnie firmy GRAAL)
1 średnie jajko
1 średni ząbek czosnku
2 gałązki tymianku
2 czubate łyżki bułki tartej
sól morska, pieprz czarny świeżo mielony
DODATKI:
1 łyżka majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 mały ząbek czosnku
awokado
sałata
oliwki czarne
ser pleśniowy blue

Zaczynamy od zrobienia bułek. 

Do miseczki wlać ciepłą wodę, dodać drożdże i trochę cukru. Dobrze wymieszać, przykryć miskę szmatką i odstawić na 15 min w ciepłe miejsce.

Następnie dosypać mąkę, mak, około 0,5 łyżeczki soli i ugniatać. W międzyczasie dolać ciepłe mleko i oliwę. Dobrze ugnieść i odstawić pod przykryciem szmatki na około 1 godzinę.

Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ugnieść jeszcze raz, podzielić ciasto na 6 części i uformować z nich bułki (jeżeli będą się kleiły do rąk to posypywać dłonie mąką). Kłaść na papierze do pieczenia położonym na blaszce. Przykryć szmatką i odstawić w ciepłe miejsce na około 40 min.



 Zabieramy się za kotleciki

Czosnek pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć go troszeczkę na odrobinie oliwy na patelni.

Otworzyć puszkę łososia i odcedzić go z zalewy przez drobne sitko, pougniatać ręką aby pozbyć się nadmiaru wody.

Do łososia wbić jajko, dosypać bułkę tartą, dodać listki tymianku i podsmażony czosnek, doprawić solą i pieprzem. Dobrze wymieszać, najlepiej ręką.

Na papierze do pieczenia położonym na blaszce zrobić kotleciki (z podanej ilości wyjdą 3), ja użyłam ringów aby były ładne okrągłe.

Do nagrzanego do 180 stopni piekarnika włożyć bułki na 5 min. Po tym czasie wsadzić kotleciki i piec razem przez 10 min. Następnie wyłączyć piekarnik, wyciągnąć bułki i poczekać 5 min aż ostygną.




Majonez, jogurt naturalny, drobno posiekany czosnek, odrobinę soli i pieprzu wymieszać razem.

Awokado obrać i pokroić w plasterki.

Przekroić bułkę, połówki posmarować sosem czosnkowym, położyć kawałek sałaty, oliwek, awokado, kotleta i sera pleśniowego blue.





15 komentarzy:

  1. mogę zrobić taki tort, czasami robię na zamówienie:):P tylko jak Ci go prześlę pocztą, mieszkam w Norwegii:P

    OdpowiedzUsuń
  2. Super wygląda, pomysł genialny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. W rybce z puszki nie ma nic złego : łosoś, tuńczyk, makrela, szprotki czy sardynki lubię i jadam czesto w wersji ,, prosto z puszki,,
    lub tak jak u Was po przerobieniu.... Świetny pomysł....fajne te bułeczki z makiem... :-) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie z puszki tylko tuńczyk ,zakochałam się w twoich bułeczkach!.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sorry, bo się ,, powtórzyłam,, ....:-( Pozdrawiam jeszcze raz.

      Usuń
  6. Cudownie wygląda! Oj zjadłabym z miłą chęcią taki burger :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Też lubię puszkowane rybki:) Twój przepis jest świetny - z chęcią spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne burgery i bułeczki!
    Uwielbiam wszystko z ryby.

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda świetnie :) te bułeczki z makiem urocze !

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale to pysznie wymyśliłaś :) Wspaniałe!

    OdpowiedzUsuń
  11. No pomysł wyśmienity!
    Uwielbiam kombinować z domowymi hamburgerami, więc przepis na pewno wykorzystam :)

    Pozdrawiam serdecznie,
    Asia :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)

Przepraszam za weryfikację obrazkową jednak zaatakowali mnie spamerzy i muszę z nimi walczyć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...