1,5 kubka mąki pszennej
150 g zimnego masła
1/4 łyżeczki soli
szczypta cukru
3 łyżki lodowatej wody
3 średnie ziemniaki
1 mała cebula
100 g serka mascarpone
1 małe opakowanie anchois
30 g parmezanu
do posypania na wierzchu natka pietruszki
pieprz czarny świeżo mielony
2 łyżki pasty rybnej
Z mąki, masła, wody, soli i odrobiny cukry wyrobić ciasto. Rozwałkować na cienko i wyłożyć na prostokątną płaską blaszkę (taką około 25x35cm). Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 10 minut.
Ziemniaki ugotować aldente. Następnie odcedzić poczekać aż ostygną i pokroić w 0,5 cm plastry.
Ziemniaki ugotować aldente. Następnie odcedzić poczekać aż ostygną i pokroić w 0,5 cm plastry.
Parmezan zetrzeć na małych oczkach.
Podpieczony spód posmarować pastą rybną, wyłożyć plastry ziemniaków, ułożyć kawałki anchois, posypać cebulą pokrojoną w piórka, z mascarpone zrobić gdzieniegdzie kleksy, popieprzyć, z wierzchu posypać parmezanem.
WAŻNE!!! Nie sól już tarty gdyż większość składników jest już bardzo słona.
Podpieczony spód posmarować pastą rybną, wyłożyć plastry ziemniaków, ułożyć kawałki anchois, posypać cebulą pokrojoną w piórka, z mascarpone zrobić gdzieniegdzie kleksy, popieprzyć, z wierzchu posypać parmezanem.
WAŻNE!!! Nie sól już tarty gdyż większość składników jest już bardzo słona.
Piec w 180 stopniach przez około 10 min. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki (można użyć również koperku).
Smakowicie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńMniam, smacznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńOjej ale pyszności, dasz kawalek?
OdpowiedzUsuńPyszności :) Aż chciałoby się wprosić na obiad :)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńU Ciebie jak zawsze super apetycznie! Przepis dodaję do swojej listy to do :)
OdpowiedzUsuńPiękna tarta, chętnie porwałabym ją na dzisiejszy obiadek. Niestety internet nie daje jeszcze takich możliwości, czego szczerze żałuję.
OdpowiedzUsuńPiękna tarta, chętnie porwałabym ją na dzisiejszy obiadek. Niestety internet nie daje jeszcze takich możliwości, czego szczerze żałuję.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńOooo z anchois , mój maż przepada za tym dodatkiem, więc szybko by zniknęła:)
UsuńPiękna ta tarta, mniam! :)
OdpowiedzUsuń