czwartek, 2 stycznia 2014

Pierś kurczaka w maku z sosem serowym i ziemniakami



Co potrzebowałam?
2 piersi z kurczaka
3 łyżki maku
4 łyżki bułki tartej
3 łyżki płatków kukurydzianych
1 duże jajka
4 średnie pokrojone w kostkę ziemniaki
3 łyżki startego sera cheddar
2 łyżki startego sera gruyere
1/4 kubka śmietany kremówki
10 g śmietankowego serka topionego
sól, pieprz czarny mielony

Bułkę tartą wymieszać z makiem i pokruszonymi płatkami kukurydzianymi.

Jajko roztrzepać z solą i pieprzem.

Obtoczyć pokrojone w mniejsze kawałki piersi w jajku, następnie w bułce tartej.

Śmietanę kremówkę zagotować z serkiem topionym i odrobiną pieprzu. Jak zacznie się gotować zdjąć z ognia, poczekać 10 mi do przestygnięcia dodać ser cheddar i gruyere, zmiksować na gładką masę blenderem.

Ziemniaki ugotować al dente. Następnie wsadzić do piekarnika razem z piersiami nagrzanego do 200 stopni i piec około 15 min.


9 komentarzy:

  1. Kurczak z makiem? Zainteresowało mnie to :)
    I widzę a tle fioletowy kalafior! Pyszny zestaw

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam ... takiego połączenia jeszcze nie jadłam, całość wygląda po prostu bombowo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takich pyszności nie znam, ale wierze, że smakuje fajnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Odkrywcze! Wspaniałe! Muszę spróbować! :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne połączenie. Wygląda obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. ekstra pomysł! bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  7. brzmi i wygląda bardzo zachęcająco... :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)

Przepraszam za weryfikację obrazkową jednak zaatakowali mnie spamerzy i muszę z nimi walczyć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...