piątek, 6 grudnia 2013

Temperowana czekolada


Temperowana czekolada jest chrupiąca, można z niej zrobić ciekawe ozdoby i posypki do ciast, ciasteczek czy tortów. Potrzeba tylko sprawnej techniki i wielu, wielu prób. Najlepiej przechowywać ją w lodówce.

Czekolada musi być przede wszystkim dobrej jakości. Musi być duża zawartość kakao, tzn dużo czekolady w czekoladzie :) Najlepiej robi się z czekolady gorzkiej, ale można kombinować z mlecznej.

25g czekolady siekamy na drobne kawałki.

Bierzemy 75g czekolady, dzielimy na kostki, a kostki dzielimy na pół. Roztapiamy te 75g w kąpieli wodnej, roztopioną czekoladę doprowadzamy do temperatury 50°C, następnie odstawiamy na bok do przestygnięcia na około 5 min. 

Następnie ciągle mieszając dosypywać te posiekane 25g czekolady (powinna się rozpuszczać). Ciągle zwracać uwagę na temperaturę czekolady (gorzka powinna ostatecznie mieć 30°C, biała i mleczna 27°C). Następnie znów delikatnie podgrzać (gorzka 33°C, biała i mleczna 30°C).

Następnie przełożyć czekoladę na płaski, najlepiej śliski blat.


Szpatułką rozsmarować czekoladę na bardzo płasko. I tutaj już mimo kształtu jaki uda nam się uzyskać mamy temperowaną czekoladę, którą możemy wykorzystać do wielu potraw i dekoracji. Jeśli chcemy zrobić ruloniki to co chwilkę sprawdzać (płaskim nożem lub inną twardą, cienką szpachelką) czy jeśli przeciągniemy od boku pod kątem 30-45 stopni zrobi się rulonik (wszystko zależy od tego jak szybko rozsmarujemy czekoladę). 


Przyznaję, że nie jest to łatwe i zanim wyszły mi ładne ruloniki próbowałam robić kilka może nawet kilkanaście razy. Wychodziły wiórki, paski, kuli różne dziwne kształty. Ale czekolada zawsze bardzo smaczne, chrupiąca.


Robota pracochłonna, ale jak już się człowiek wprawi i widzi efekt to można kombinować i jest wielka radość.




4 komentarze:

  1. Podziwiam, do zrobienia takiej czekolady chyba niezbędny jest termometr cukierniczy., ale efekt powalający, warto się napracować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawe, świetnie wyglądałaby na cieście jako dekoracja, muszę wypróbować:D

    OdpowiedzUsuń
  3. można iść dalej i zrobić ruloniki dwukolorowe z białą czekolada:) twoje wyglądają świetnie! gratuluje cierpliwości:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dokładnie! ładnie powiedziane "dużo czekolady w czekoladzie" ja ostatnio dostałam od teściowej tanie tabliczki w których chyba nie było kakao, jak zaczęłam pichcić to się coś z nich wydzieliło, ogólnie pichcenie z czekolady poniżej 90%> kakao nie polecam :/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)

Przepraszam za weryfikację obrazkową jednak zaatakowali mnie spamerzy i muszę z nimi walczyć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...