czwartek, 5 grudnia 2013

Fasolka szparagowa w panierce z sezamem


Co potrzebowałam?
300 g fasolki szparagowej
1 duże jajko
1 kubek bułki tartej
3 łyżki sezamu
sól, pieprz czarny mielony
1 łyżka mąki ziemniaczanej
zioła prowansalskie
olej rzepakowy

Fasolkę szparagową oczyścić. Obgotować przez około 20 min w wodzie z odrobiną soli i cukru. Następnie odcedzić i poczekać aż lekko przestygnie. W misce obsypać i obtoczyć mąką ziemniaczaną i ziołami prowansalskimi.

Jajko rozbełtać z odrobiną soli i pieprzu.

Bułkę tartą wymieszać z sezamem.

Olej rzepakowy rozgrzać na patelni, taką ilość by fasolka do niecałej połowy była zamoczona.

Fasolkę zamaczać w jajku i obtoczyć w bułce z sezamem. Kłaść na rozgrzanym oleju i podsmażać do ładnego brązowo- złocistego koloru z jednej i drugiej strony.

Następnie przekładać na chwilę na papier aby nadmiar oleju w niego wsiąknął.

4 komentarze:

  1. Jadłam fasolkę szparagową, ale tylko w "zwykłej" panierce, taka sezamowa musi być pyszną odmianą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. kocham szparagową, tak samą-ugotowaną-mogłabym szmać ;D Cuudowna :D
    Ale panierowana pewnie też powala :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawy pomysł, oj dawno nie jadłam szparagi, chetnie bym zjadła:d

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawe czy z mrożonej też wyjdzie, bo do świeżej teraz raczej dostępu brak. Chyba że z dalekich krajów.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)

Przepraszam za weryfikację obrazkową jednak zaatakowali mnie spamerzy i muszę z nimi walczyć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...