poniedziałek, 16 grudnia 2013

Tarta z kiszoną kapustą i grzybami


Co potrzebowałam?
2 kubki mąki pszennej (około 260g)
120 g masła
1 średnie jajko
sól
2 łyżki lodowatej wody
400 g kiszonej kapusty
1 kubek podgrzybków suszonych
1 średnia cebula
1 średnia marchewka
pieprz czarny świeżo mielony
3 łyżki oliwy z oliwek
0,5 łyżeczki kminku
0,5 kubka wina białego (około 125 ml, najlepiej wytrawnego)
1 gałązka rozmarynu
papryka ostra mielona

Podgrzybki zalej wrzątkiem i odstaw na 15 min.

W tym czasie z mąki, masła, lodowatej wody, jajka i odrobiny soli wyrobić ciasto (ja użyłam do tego robota kuchennego).

Rozwałkować ciasto na grubość około 4 mm. Położyć na nim blaszkę do tarty do góry dnem i nożem wyciąć kółko na około kantów blaszki.

Następnie wyklej blaszkę wyciętym ciastem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut. Resztę ciasta ugnieć w kulkę i wstaw do lodówki.

Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Marchew zetrzyj na tarce.
Kiszoną kapustę przelej na durszlaku ciepłą wodą i odciśnij.

Grzyby odcedź i przelej zimną wodą.

Na patelni na oliwie z oliwek podsmaż lekko cebulę. Następnie dodaj kapustę, grzyby i marchewkę, podsmażaj około 10 minut na małym ogniu. Dopraw do smaku solą, pieprzem, ostrą papryką, pokrojonym na bardzo drobno rozmarynem i kminkiem (opcjonalnie, niektórzy go nie lubią). Następnie dolej wino i gotuj do momentu aż całe wyparuje.

Gotowy spód wyciągnij z piekarnika. Wyciągnij resztę ciasta z lodówki, rozwałkuj na cienki placek i potnij w paseczki.

Wyłóż na gotowy spód kapustę. A na wierzch paseczki ciasta.

Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 25 min.



14 komentarzy:

  1. Pyyycha! Zapisuję przepis, muszę wypróbować :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam wygląda obłędnie, zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Porywam kawałek ,zaszyję się w kącie i pożrę ,wspaniała.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały pomysł do barszczu zamiast pracochłonnych uszek.Zapamiętam

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł coś na odmianę pasztecików :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Kiedyś taką robiłam i była pyszna, ale bez takiej uroczej kratki:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. no nie.. że ja wcześniej o tym nie pomyślałam!
    Przecież to musi super smakować, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawy pomysł = tarta na słono :) Trzeba będzie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. podoba mi się taka wigilijna kapusta zamknięta w tarcie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajnie na święta, tradycyjnie i nowocześnie zarazem :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Twoja tarta wygląda ślicznie. Mamy chyba jakąś nic porozumienia. W moich planach na świąteczny stół taka tarta jest obecna. Nawet już została zrobiona i zjedzona ze smakiem, jakiś tydzień temu w celu wypróbowania. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Takie danie zawsze się sprawdza, pycha! świetny pomysł podania.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)

Przepraszam za weryfikację obrazkową jednak zaatakowali mnie spamerzy i muszę z nimi walczyć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...