Co potrzebowałam?
2 kubki mąki pszennej (około 260g)120 g masła
1 średnie jajko
sól
2 łyżki lodowatej wody
400 g kiszonej kapusty
1 kubek podgrzybków suszonych
1 średnia cebula
1 średnia marchewka
pieprz czarny świeżo mielony
3 łyżki oliwy z oliwek
0,5 łyżeczki kminku
0,5 kubka wina białego (około 125 ml, najlepiej wytrawnego)
1 gałązka rozmarynu
papryka ostra mielona
Podgrzybki zalej wrzątkiem i odstaw na 15 min.
W tym czasie z mąki, masła, lodowatej wody, jajka i odrobiny soli wyrobić ciasto (ja użyłam do tego robota kuchennego).
Rozwałkować ciasto na grubość około 4 mm. Położyć na nim blaszkę do tarty do góry dnem i nożem wyciąć kółko na około kantów blaszki.
W tym czasie z mąki, masła, lodowatej wody, jajka i odrobiny soli wyrobić ciasto (ja użyłam do tego robota kuchennego).
Rozwałkować ciasto na grubość około 4 mm. Położyć na nim blaszkę do tarty do góry dnem i nożem wyciąć kółko na około kantów blaszki.
Następnie wyklej blaszkę wyciętym ciastem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut. Resztę ciasta ugnieć w kulkę i wstaw do lodówki.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Marchew zetrzyj na tarce.
Kiszoną kapustę przelej na durszlaku ciepłą wodą i odciśnij.
Marchew zetrzyj na tarce.
Kiszoną kapustę przelej na durszlaku ciepłą wodą i odciśnij.
Grzyby odcedź i przelej zimną wodą.
Na patelni na oliwie z oliwek podsmaż lekko cebulę. Następnie dodaj kapustę, grzyby i marchewkę, podsmażaj około 10 minut na małym ogniu. Dopraw do smaku solą, pieprzem, ostrą papryką, pokrojonym na bardzo drobno rozmarynem i kminkiem (opcjonalnie, niektórzy go nie lubią). Następnie dolej wino i gotuj do momentu aż całe wyparuje.
Na patelni na oliwie z oliwek podsmaż lekko cebulę. Następnie dodaj kapustę, grzyby i marchewkę, podsmażaj około 10 minut na małym ogniu. Dopraw do smaku solą, pieprzem, ostrą papryką, pokrojonym na bardzo drobno rozmarynem i kminkiem (opcjonalnie, niektórzy go nie lubią). Następnie dolej wino i gotuj do momentu aż całe wyparuje.
Gotowy spód wyciągnij z piekarnika. Wyciągnij resztę ciasta z lodówki, rozwałkuj na cienki placek i potnij w paseczki.
Wyłóż na gotowy spód kapustę. A na wierzch paseczki ciasta.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 25 min.
Pyyycha! Zapisuję przepis, muszę wypróbować :)))
OdpowiedzUsuńMniam wygląda obłędnie, zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńPorywam kawałek ,zaszyję się w kącie i pożrę ,wspaniała.
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł do barszczu zamiast pracochłonnych uszek.Zapamiętam
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł coś na odmianę pasztecików :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Kiedyś taką robiłam i była pyszna, ale bez takiej uroczej kratki:-)
OdpowiedzUsuńno nie.. że ja wcześniej o tym nie pomyślałam!
OdpowiedzUsuńPrzecież to musi super smakować, mniam :)
Ciekawy pomysł = tarta na słono :) Trzeba będzie wypróbować :)
OdpowiedzUsuńpodoba mi się taka wigilijna kapusta zamknięta w tarcie :)
OdpowiedzUsuńFajnie na święta, tradycyjnie i nowocześnie zarazem :)
OdpowiedzUsuńBajer :) swietna musi byc
OdpowiedzUsuńach zjadłabym , zjadła;)
OdpowiedzUsuńTwoja tarta wygląda ślicznie. Mamy chyba jakąś nic porozumienia. W moich planach na świąteczny stół taka tarta jest obecna. Nawet już została zrobiona i zjedzona ze smakiem, jakiś tydzień temu w celu wypróbowania. :)
OdpowiedzUsuńTakie danie zawsze się sprawdza, pycha! świetny pomysł podania.
OdpowiedzUsuń