wtorek, 17 grudnia 2013

Drożdżowe pierogi z kapustą i suszonymi śliwkami


Co potrzebowałam?
CIASTO:
2,5 kubka mąki pszennej
10 g drożdży
2 średnie jajka
3 łyżki oleju rzepakowego
0,5 kubka maślanki
1 płaska łyżeczka soli
siemienie lniane do posypania
pieprz czarny mielony

FARSZ:
400 g kapusty kiszonej
1 kubek grzybów suszonych
1 średnia marchewka
1 średnia cebula
10 suszonych śliwek KRESTO
pieprz czarny mielony
papryka ostra mielona
opcjonalnie kminek
1 łyżka oleju rzepakowego
1/3 kubka wina białego

Maślankę lekko podgrzać w mikrofalówce, wymieszać z drożdżami i odstawić na 10 minut. Po tym czasie dodać do rozczynu mąkę, jajka, olej rzepakowy, sól i pieprz (wszystko w temp. pokojowej). Wyrobić ciasto, ciasto powinno z łatwością odchodzić od ręki, jeśli nie odchodzi podsypywać mąką. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.

Grzyby zalać wrzącą wodą i odstawić na 15 minut. Po tym czasie odcedzić i przelać zimną wodą. Pokroić w mniejsze kawałki.

Cebulkę pokroić w kostkę.

Marchew obrać i zetrzeć na grubych oczkach.

Śliwki jeżeli są bardzo twarde zalać ciepłą wodą i poczekać do momentu aż zmiękną. Następnie pokroić je na mniejsze części.

Kapustę przelać wodą i odcisnąć.

Na oleju podsmażyć lekko cebulkę i śliwki. Po chwili dodać kapustę, marchewkę i grzyby, doprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką (opcjonalnie kminkiem). Podsmażać na średnim ogniu około 10 min, po tym czasie zalać winem i gotować do momentu aż wino całkiem odparuje.

Następnie zdjąć z ognia i poczekać do ostygnięcia.

Ciasto drożdżowe podzielić na dwie części, rozwałkować na cienki placek i wykrawać kubkiem kółka. 
Przed nakładaniem farszu jeszcze raz rozwałkować kółko (ciasto drożdżowe ma to do siebie, że szybko się kurczy). Nałożyć farsz i dobrze zakleić.

Pierożki układać na papierze do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać z wierzchu siemieniem lnianym.

Tak samo postępować z drugą połową ciasta.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut.



4 komentarze:

  1. Fajne pierożki z bardzo interesującym farszem :) Pychotka. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się bardzo :) lubię takie cudeńka. Ach te Święta, tyle wspaniałości na nas czeka.

    OdpowiedzUsuń
  3. dodatek śliwki jest genialny!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam ,pyszne pierożki ,choć o dodatku śliwki jeszcze nie słyszałam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)

Przepraszam za weryfikację obrazkową jednak zaatakowali mnie spamerzy i muszę z nimi walczyć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...