Co potrzebowałam?
CIASTO:
2,5 kubka mąki pszennej
10 g drożdży
2 średnie jajka
3 łyżki oleju rzepakowego
0,5 kubka maślanki
1 płaska łyżeczka soli
siemienie lniane do posypania
pieprz czarny mielony
FARSZ:
400 g kapusty kiszonej
1 kubek grzybów suszonych
1 średnia marchewka
1 średnia cebula
10 suszonych śliwek KRESTO
pieprz czarny mielony
papryka ostra mielona
opcjonalnie kminek
1 łyżka oleju rzepakowego
1/3 kubka wina białego
400 g kapusty kiszonej
1 kubek grzybów suszonych
1 średnia marchewka
1 średnia cebula
10 suszonych śliwek KRESTO
pieprz czarny mielony
papryka ostra mielona
opcjonalnie kminek
1 łyżka oleju rzepakowego
1/3 kubka wina białego
Maślankę lekko podgrzać w mikrofalówce, wymieszać z drożdżami i odstawić na 10 minut. Po tym czasie dodać do rozczynu mąkę, jajka, olej rzepakowy, sól i pieprz (wszystko w temp. pokojowej). Wyrobić ciasto, ciasto powinno z łatwością odchodzić od ręki, jeśli nie odchodzi podsypywać mąką. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
Grzyby zalać wrzącą wodą i odstawić na 15 minut. Po tym czasie odcedzić i przelać zimną wodą. Pokroić w mniejsze kawałki.
Cebulkę pokroić w kostkę.
Cebulkę pokroić w kostkę.
Marchew obrać i zetrzeć na grubych oczkach.
Śliwki jeżeli są bardzo twarde zalać ciepłą wodą i poczekać do momentu aż zmiękną. Następnie pokroić je na mniejsze części.
Śliwki jeżeli są bardzo twarde zalać ciepłą wodą i poczekać do momentu aż zmiękną. Następnie pokroić je na mniejsze części.
Kapustę przelać wodą i odcisnąć.
Na oleju podsmażyć lekko cebulkę i śliwki. Po chwili dodać kapustę, marchewkę i grzyby, doprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką (opcjonalnie kminkiem). Podsmażać na średnim ogniu około 10 min, po tym czasie zalać winem i gotować do momentu aż wino całkiem odparuje.
Następnie zdjąć z ognia i poczekać do ostygnięcia.
Na oleju podsmażyć lekko cebulkę i śliwki. Po chwili dodać kapustę, marchewkę i grzyby, doprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką (opcjonalnie kminkiem). Podsmażać na średnim ogniu około 10 min, po tym czasie zalać winem i gotować do momentu aż wino całkiem odparuje.
Następnie zdjąć z ognia i poczekać do ostygnięcia.
Ciasto drożdżowe podzielić na dwie części, rozwałkować na cienki placek i wykrawać kubkiem kółka.
Przed nakładaniem farszu jeszcze raz rozwałkować kółko (ciasto drożdżowe ma to do siebie, że szybko się kurczy). Nałożyć farsz i dobrze zakleić.
Pierożki układać na papierze do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać z wierzchu siemieniem lnianym.
Tak samo postępować z drugą połową ciasta.
Przed nakładaniem farszu jeszcze raz rozwałkować kółko (ciasto drożdżowe ma to do siebie, że szybko się kurczy). Nałożyć farsz i dobrze zakleić.
Pierożki układać na papierze do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać z wierzchu siemieniem lnianym.
Tak samo postępować z drugą połową ciasta.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut.
Fajne pierożki z bardzo interesującym farszem :) Pychotka. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPodoba mi się bardzo :) lubię takie cudeńka. Ach te Święta, tyle wspaniałości na nas czeka.
OdpowiedzUsuńdodatek śliwki jest genialny!
OdpowiedzUsuńMniam ,pyszne pierożki ,choć o dodatku śliwki jeszcze nie słyszałam.
OdpowiedzUsuń