Co potrzebowałam?
biszkopt:
8 średnich jaj1 szklanka cukru pudru
2/3 kubka mąki pszennej
1/2 kubka mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
3 łyżki kakao
1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
masa czekoladowa:
500 g serka mascarpone
100 g czekolady mlecznej
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki cukru waniliowego
500 g serka mascarpone
100 g czekolady mlecznej
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki cukru waniliowego
poncz:
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki rumu
4 łyżki gorącej wody
1 łyżeczka cukru
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki rumu
4 łyżki gorącej wody
1 łyżeczka cukru
dodatkowo:
200 g czekolady gorzkiej
100 g czekolady mlecznej
3 łyżki mleka
1 łyżka masła
Białka ubić na sztywno powoli dosypując cukier puder. Żółtka ubić z octem i proszkiem do pieczenia. Do ubitych na bardzo sztywno białek dodawać na zmianę ciągle miksując zmieszane mąki z kakao i ubite żółtka. Przelać ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja blaszka miała wymiary 35/25cm). Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 45 min.
Gotowe ciasto wyciągnąć z piekarnika i poczekać aż ostygnie. Następnei przeciąć na pół.
Zrobić poncz. Wymieszać ciepłą wodę z cukrem dodając rum i sok z cytryny. Obydwie połówki w miejscu przecięcia (od środka) nakropić dość obficie ponczem.
60g gorzkiej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej dodając 3 łyżki mleka i łyżkę masła. Posmarować jedną połówkę i przykryć drugą.
Mascarpone zmiksować z roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą mleczną, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny. Wyłożyć na wierzch ciasta.
140g gorzkiej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i wylać na wierzch ciasta na mascarpone.
Z mlecznej czekolady zrobić ruloniki wg przepisu temperowana czekolada.
200 g czekolady gorzkiej
100 g czekolady mlecznej
3 łyżki mleka
1 łyżka masła
Białka ubić na sztywno powoli dosypując cukier puder. Żółtka ubić z octem i proszkiem do pieczenia. Do ubitych na bardzo sztywno białek dodawać na zmianę ciągle miksując zmieszane mąki z kakao i ubite żółtka. Przelać ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja blaszka miała wymiary 35/25cm). Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 45 min.
Gotowe ciasto wyciągnąć z piekarnika i poczekać aż ostygnie. Następnei przeciąć na pół.
Zrobić poncz. Wymieszać ciepłą wodę z cukrem dodając rum i sok z cytryny. Obydwie połówki w miejscu przecięcia (od środka) nakropić dość obficie ponczem.
60g gorzkiej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej dodając 3 łyżki mleka i łyżkę masła. Posmarować jedną połówkę i przykryć drugą.
Mascarpone zmiksować z roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą mleczną, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny. Wyłożyć na wierzch ciasta.
140g gorzkiej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i wylać na wierzch ciasta na mascarpone.
Z mlecznej czekolady zrobić ruloniki wg przepisu temperowana czekolada.
Zjadłabym takie ciacho :)
OdpowiedzUsuńMoooocno czekoladowe ! Takie lubię :)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda bosko. I ten krem... Musiało smakować bajecznie :)
OdpowiedzUsuńo matko, pychotka, aż ślinka leci :)
OdpowiedzUsuńfaktycznie-duuużo czekolady :D
OdpowiedzUsuńA te ruloniki są świetne!
Boskie! A krem - obłędny! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńWygląda idealnie! Espresso do tego i jestem w 7 niebie :)
OdpowiedzUsuńTa czekolada u góry, mniam! Mocno czekoladowe, moje ulubione! :)
OdpowiedzUsuńo jaaa ale czekoladowe!!
OdpowiedzUsuńślinotok pojawia się automatycznie! :)
O tak, dużo czekolady, dużo radości. Pycha<3
OdpowiedzUsuń