czwartek, 12 grudnia 2013

Aromatyczna pierś z kaczki podana na sałatce z parmezanem


Co potrzebowaliśmy?
1 średnia pierś z kaczki
2 gałązki tymianku
3 ząbki czosnku

pieprz czarny mielony
sól morska- MŁYNEK
1/4 małej kapusty pekińskiej
grzybki marynowane
buraczki marynowane
1 płaska łyżeczka musztardy francuskiej
3 łyżki oliwy z oliwek
1/4 łyżeczki cukru
0,5 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżka parmezanu tartego

Pierś z kaczki położyć na patelni (bez tłuszczu gdyż wytopi się z niej wystarczająca ilość) skórką do dołu, obłożyć czosnkiem w łupince (lekko rozgniecionym), tymiankiem, posypać solą i pieprzem, podsmażać ją przez jakieś 5 min na większym ogniu.

Następnie odwrócić na drugą stronę i podsmażać kolejne 3 min, przykryć pokrywką i podsmażać jeszcze jakieś 5 min. Następnie zdjąć z ognia i odstawić na 2-3 min pod przykryciem aby mięso odpoczęło.

Przygotować dressing z 3 łyżek oliwy z oliwek, musztardy francuskiej, soli, pieprzu, soku z cytryny i cukru.

Kapustę pekińską pokroić w piórka.

Ułożyć kapustę na talerzu, skropić dressingiem, na wierzch ułożyć plasterki piersi kaczki, buraczki, grzybki i posypać parmezanem.

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny :)

Przepraszam za weryfikację obrazkową jednak zaatakowali mnie spamerzy i muszę z nimi walczyć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...