Co potrzebowaliśmy?
1 średnia pierś z kaczki2 gałązki tymianku
3 ząbki czosnku
pieprz czarny mielony
sól morska- MŁYNEK
1/4 małej kapusty pekińskiej
grzybki marynowane
buraczki marynowane
1 płaska łyżeczka musztardy francuskiej
3 łyżki oliwy z oliwek
1/4 łyżeczki cukru
0,5 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżka parmezanu tartego
0,5 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżka parmezanu tartego
Pierś z kaczki położyć na patelni (bez tłuszczu gdyż wytopi się z niej wystarczająca ilość) skórką do dołu, obłożyć czosnkiem w łupince (lekko rozgniecionym), tymiankiem, posypać solą i pieprzem, podsmażać ją przez jakieś 5 min na większym ogniu.
Następnie odwrócić na drugą stronę i podsmażać kolejne 3 min, przykryć pokrywką i podsmażać jeszcze jakieś 5 min. Następnie zdjąć z ognia i odstawić na 2-3 min pod przykryciem aby mięso odpoczęło.
Przygotować dressing z 3 łyżek oliwy z oliwek, musztardy francuskiej, soli, pieprzu, soku z cytryny i cukru.
Kapustę pekińską pokroić w piórka.
Ułożyć kapustę na talerzu, skropić dressingiem, na wierzch ułożyć plasterki piersi kaczki, buraczki, grzybki i posypać parmezanem.
Przygotować dressing z 3 łyżek oliwy z oliwek, musztardy francuskiej, soli, pieprzu, soku z cytryny i cukru.
Kapustę pekińską pokroić w piórka.
Ułożyć kapustę na talerzu, skropić dressingiem, na wierzch ułożyć plasterki piersi kaczki, buraczki, grzybki i posypać parmezanem.
smacznie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł na świąteczny obiad :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń