Bardzo lubimy tarty. Klasyczna z jabłkami jest pyszna, dlaczego by do niej nie dodać jakiegoś innego owocu. Postawiłam na kwaśność i naszym zdaniem trafiłam w sedno. Ciasto zniknęło w mgnieniu oka, dobrze, że tym razem zdążyłam cyknąć fotkę :)
Co potrzebowałam?
3 kubki mąki pszennej200 g masła
1 jajko
0,5 kg jabłek prażonych stovit
2 duże jabłka
1 kubek czarnej porzeczki
2 łyżeczki cynamonu
0,5 sztuki cytryny
1,5 kubka cukru
Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Przełożyć do miseczki.
Do jabłek dodać jabłka prażone, cynamon, 0,5 kubka cukru i wycisnąć 0,5 cytryny. Wymieszać.
Z mąki, miękkiego masła, jajka i 0,5 szklanki cukru wyrobić ciasto. Oderwać 1/4 i włożyć do lodówki (kruszonka).
Blaszkę wysmarować masłem, obsypać bułką tartą i wyłożyć 3/4 ciasta (oblepić brzegi). Piec 10 min w 200 stopniach. Następnie wyciągnąć wyłożyć jabłka, posypać czarną porzeczką i kruszonką.
Blaszkę wysmarować masłem, obsypać bułką tartą i wyłożyć 3/4 ciasta (oblepić brzegi). Piec 10 min w 200 stopniach. Następnie wyciągnąć wyłożyć jabłka, posypać czarną porzeczką i kruszonką.
Piec w 200 stopniach przez 30 min. Następnie zmniejszyć do 180 i piec jeszcze przez około 20 minut.
Jak patrze na zdjecie to aż zateskniłam za latem ! Uwielbiam kruszonki w połączeniu z owocami : D pysznie wygląda !
OdpowiedzUsuńSkąd czarna porzeczka o tej porze roku? Czyżbyś już podskubywała zimowe zapasy?
OdpowiedzUsuńOwocowe eldorado w listopadzie, jak żyć, jak żyć...?
Jest tylko jedna odpowiedź - jeść i tyć.
Kruszonka z owocami to moje ulubione połączenie :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe miejsce tworzysz - pełne smakowitych wypieków, ale także zdrowej kuchni.
Z wielką przyjemnością będę tu zaglądać.
Pozdrawiam serdecznie!
A
porzeczki <3
OdpowiedzUsuńTarta bardzo apetyczna ,kruszonkę pożarłabym w pierwszej kolejności.
OdpowiedzUsuńuwielbiam kwaskowate ciasta są najlepsze i biją na głowę wszystkie wyszukane torty z pięcioma kremami! :)
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie, musiała być pyszna :)
OdpowiedzUsuńNie mogę się napatrzeć :). Głodna się zrobiłam :).
OdpowiedzUsuń