Niech żałują Ci którzy nie pomrozili.
Co potrzebowałam?
4 szkalnki mąki pszennej1/4 łyżeczki suchych drożdży
3/4 szklanki mleka
1 szklanka cukru
3/4 szklanki oleju rzepakowego RAPSO
szczypta soli
4 średnie jajka
Kruszonka:
100 g masła
1,5 szlkanki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru
100 g masła
1,5 szlkanki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru
1,5 szklanki jagód
Drożdże wymieszać z mlekiem o temperaturze pokojowej oraz łyżką cukru. Odstawić na 15 min aby zaczęły pracować. Następnie dodać resztę składników na ciasto i dokładnie ugnieść (wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, inaczej ciasto może nie wyrosnąć). Zostawić ciasto w miseczce, przykryte szmatką, w ciepłym miejscu na około 1 godzinę.
Jak ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć je na blaszkę posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Na wierzch wyłożyć jagody.
Jak ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć je na blaszkę posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Na wierzch wyłożyć jagody.
Z zimnego masła, mąki pszennej i cukru zrobić kruszonkę. Posypać na wierzchu na jagodach.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.
Oj, jest pysznie :) Jagodowa kruszonka? Super!
OdpowiedzUsuńCudowne ciasto ,z jagodami pycha,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńmoje smaki <3 zarówno z dzieciństwa jak i obecnie ;)
OdpowiedzUsuńoooo jaaa! cudo, klasyk z domu <3
OdpowiedzUsuńAle pyszności...:)!
OdpowiedzUsuń