czwartek, 28 listopada 2013

Sałatka z ryżem, grzybkami mun, algami morskimi i oscypkiem


Ile ziarenek w tej sałatce , tyle zdrowia.

Co potrzebowałam?
1 woreczek ryżu
0,5 kubka suszonych grzybów mun
2 łyżki suszonych alg morskich
5 dużych różyczek kalafiora
2 0,5cm plasterki szynki gotowanej
2 średnie ogórki kiszone
2 małe oscypki
1 łyżka słoneczniku łuskanego KRESTO
0,5 łyżki pestki dyni KRESTO
0,5 łyżki siemienie lniane KRESTO
1 łyżka majonezu
2 łyżki śmietany 12%
Sól morska, pieprz czarny mielony
papryka ostra mielona

Ryż ugotować, ostudzić. Powinien być al dente (uwaga żeby nie przegotować).

Grzybki mun namoczyć w przegotowanej, ciepłej wodzie przez około 10-15 min. Następnie pokroić w paseczki.

Algi morskie również namoczyć w przegotowanej, ciepłej wodzie przez około 10-15 min. Następnie pokroić w drobne kawałki.

Kalafior (duże różyczki) wrzucić do gotującej się osolonej wody i gotować około 3 min. Następnie odcedzić i poczekać aż przestygnie.

Majonez wymieszać ze śmietaną, papryką ostrą, solą i pieprzem. 
Ogórki, oscypki, szynkę pokroić w kostkę.
Kalafior pokroić w mniejsze różyczki.
Wszystkie składniki włożyć do jednej miseczki, wymieszać.

Posypać pestkami dyni, słonecznikiem i siemieniem lnianym. Jeszcze raz wymieszać.

Można dodać trochę szczypiorku.


6 komentarzy:

  1. Wspaniala!
    Zjadlabym zaraz...

    OdpowiedzUsuń
  2. o świetne składniki:) na pewno smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo interesująca propozycja, ciekawa jestem smaku ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. dziś trafiam na blogi z samymi dobrymi sałatkami :)
    zawartość pysznie się prezentuje - zjadłabym

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smakowicie prezentuje się sałatka :) Moje smaki, pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow, bardzo ciekawe połączenie składników:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)

Przepraszam za weryfikację obrazkową jednak zaatakowali mnie spamerzy i muszę z nimi walczyć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...