środa, 27 listopada 2013

Makaron szpinakowy z łososiem i cukinią w sosie serowym z fetą


Co potrzebowałam?
200 g makaronu szpinakowego Czaniecki
1 średnia cukinia
1 średnia cebula
300 g łosoś filet
150 g fety
200 ml śmietany kremówki
200 g białego sera
sól morska, pieprz czarny mielony
papryka ostra
1 łyżka soku z cyrtyny
oliwa z oliwek
2 ząbki czosnku
1 łyżka bazylii

Makaron szpinakowy gotować dosłownie chwileczkę, około 3 min aby tylko lekko zmiękł. 

Cebulkę pokroić w kostkę, czosnek posiekać na bardzo drobno i podsmażyć na oliwie z oliwek na złoty kolor.

Wymieszać makaron z cebulką i czosnkiem (razem z oliwą)

Cukinię obrać i pokroić w kostkę. Łososia oczyścić i pokroić również w kostkę (razem ze skórą). Następnie skropić go sokiem z cytryny, obsypać solą i pieprzem.

Śmietanę kremówkę wymieszać z białym serem, papryką ostrą, solą, pieprzem i bazylią.

Na blaszkę wysypać cukinię, następnie makaron, łososia i ser feta pokrojony w kostkę.

Zalać wszystko śmietaną z białym serem.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 min.

4 komentarze:

  1. Łosoś! Dawno go nie było na moim talerzu :) pyszne zestawienie!

    OdpowiedzUsuń
  2. szpinakowy makaron-ulalal, nie jadłam takiego. Smakuje szpinakiem? ;D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)

Przepraszam za weryfikację obrazkową jednak zaatakowali mnie spamerzy i muszę z nimi walczyć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...