Ile ziarenek w tej sałatce , tyle zdrowia.
1 woreczek ryżu
0,5 kubka suszonych grzybów mun
2 łyżki suszonych alg morskich
5 dużych różyczek kalafiora
2 0,5cm plasterki szynki gotowanej
2 średnie ogórki kiszone
2 małe oscypki
1 łyżka słoneczniku łuskanego KRESTO
0,5 łyżki pestki dyni KRESTO
0,5 łyżki siemienie lniane KRESTO
1 łyżka majonezu
2 łyżki śmietany 12%
Sól morska, pieprz czarny mielony
papryka ostra mielona
Ryż ugotować, ostudzić. Powinien być al dente (uwaga żeby nie przegotować).
Grzybki mun namoczyć w przegotowanej, ciepłej wodzie przez około 10-15 min. Następnie pokroić w paseczki.
Grzybki mun namoczyć w przegotowanej, ciepłej wodzie przez około 10-15 min. Następnie pokroić w paseczki.
Algi morskie również namoczyć w przegotowanej, ciepłej wodzie przez około 10-15 min. Następnie pokroić w drobne kawałki.
Kalafior (duże różyczki) wrzucić do gotującej się osolonej wody i gotować około 3 min. Następnie odcedzić i poczekać aż przestygnie.
Kalafior (duże różyczki) wrzucić do gotującej się osolonej wody i gotować około 3 min. Następnie odcedzić i poczekać aż przestygnie.
Majonez wymieszać ze śmietaną, papryką ostrą, solą i pieprzem.
Ogórki, oscypki, szynkę pokroić w kostkę.
Kalafior pokroić w mniejsze różyczki.
Wszystkie składniki włożyć do jednej miseczki, wymieszać.
Ogórki, oscypki, szynkę pokroić w kostkę.
Kalafior pokroić w mniejsze różyczki.
Wszystkie składniki włożyć do jednej miseczki, wymieszać.
Posypać pestkami dyni, słonecznikiem i siemieniem lnianym. Jeszcze raz wymieszać.
Można dodać trochę szczypiorku.
Wspaniala!
OdpowiedzUsuńZjadlabym zaraz...
o świetne składniki:) na pewno smaczne:)
OdpowiedzUsuńBardzo interesująca propozycja, ciekawa jestem smaku ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńdziś trafiam na blogi z samymi dobrymi sałatkami :)
OdpowiedzUsuńzawartość pysznie się prezentuje - zjadłabym
Bardzo smakowicie prezentuje się sałatka :) Moje smaki, pysznie!
OdpowiedzUsuńWow, bardzo ciekawe połączenie składników:)
OdpowiedzUsuń