sobota, 2 listopada 2013

Drożdżówka z jagodami i kruszonką


Niech żałują Ci którzy nie pomrozili.

Co potrzebowałam?
4 szkalnki mąki pszennej
1/4 łyżeczki suchych drożdży
3/4 szklanki mleka
1 szklanka cukru
3/4 szklanki oleju rzepakowego RAPSO
szczypta soli
4 średnie jajka

Kruszonka:
100 g masła
1,5 szlkanki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru

1,5 szklanki jagód

Drożdże wymieszać z mlekiem o temperaturze pokojowej oraz łyżką cukru. Odstawić na 15 min aby zaczęły pracować. Następnie dodać resztę składników na ciasto i dokładnie ugnieść (wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, inaczej ciasto może nie wyrosnąć). Zostawić ciasto w miseczce, przykryte szmatką, w ciepłym miejscu na około 1 godzinę. 

Jak ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć je na blaszkę posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Na wierzch wyłożyć jagody.

Z zimnego masła, mąki pszennej i cukru zrobić kruszonkę. Posypać na wierzchu na jagodach.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.


5 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny :)

Przepraszam za weryfikację obrazkową jednak zaatakowali mnie spamerzy i muszę z nimi walczyć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...