niedziela, 13 października 2013

Babeczki drożdżowe z jagodami i porzeczkami


Na niedzielny rodzinny deserek. Voila!

Co potrzebowałam?
2 kubki mąka pszenna
1 łyżeczka suchych drożdże
1 duże żółtko jaja
0,5 kubka cukier puder
30 g masło
0,5 szklanki mleko
kruszonka
1 kubek mąka pszenna
60 g masło
2 łyżki cukier
jagody
porzeczki

Wymieszać 0,5 kubka mleka z łyżkę cukru pudru i drożdżami. Zostawić na 15 min aby drożdże "ruszyły".
Następnie dodać resztę składników na drożdżówkę (mąkę, resztę cukru, żółtko jaja, masło). Dobrze wymieszać (najlepiej robotem kuchennym). Odstawić na 1 godzinę aby ciasto wyrosło.

Następnie przełożyć ciasto do foremek na babeczki, posypać z wierzchu porzeczkami i jagodami.

Składniki na kruszonkę wyrobić razem. Posypać nią babeczki z wierzchu na owocach.

Piec przez około 30 min w 180 stopniach.


4 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny :)

Przepraszam za weryfikację obrazkową jednak zaatakowali mnie spamerzy i muszę z nimi walczyć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...