niedziela, 1 września 2013

Ciasto czekoladowe z bananem i masą z tapioki


Lubię eksperymentować z tapioką i semoliną... Ostatnio gdzieś czytałam, że z tapioki można zrobić mrożoną herbatę... jeszcze w sumie nie wdrążyłam się w ten temat ale jak już znajdę czas to coś będę musiała poczytać i pokombinować :) Tym razem zrobiłam ciasto...

Co potrzebowałam?
2,5 kubka mąki pszennej
3 łyżki cukru pudru
1 tabliczka czekolady gorzkiej
0,5 kubka tapioki
1 łyżka mieszanki skórek owocowych GOLDPACK
0,5 litra mleka
5 łyżek masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 średnie jajka
0,5 opakowania galaretki cytrynowej
150 g serka waniliowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 sztuka laski wanilii
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżka cukru
1 duży banan

Tapiokę namoczyć przez około 10 minut w 3/4 szklanki ciepłego mleka. Następnie podzielić na pół (pół pójdzie do ciasta, pół do masy).
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.

Galaretkę rozpuścić w 100 ml wody, poczekać aż ostygnie, dodać serek waniliowy, wymieszać trzepaczką i wstawić do lodówki do momentu aż zacznie tężeć (ale nie całkowicie- tak by można było wylać na ciasto).

W robocie wymieszać razem mąkę pszenną, połowę namoczonej tapioki, roztopioną czekoladę, 3 łyżki cukru pudru, 2 jaja, 3 łyżki roztopionego zimnego masła, proszek do pieczenia, pół kubka mleka.

Przełożyć do okrągłej blaszki (nasza około 21cm średnicy). Piec w 180 stopniach przez 45 min.

Drugą połowę namoczonej tapioki przełożyć do garnuszka, dolać 3/4 szklanki mleka, 2 płaskie łyżki cukru, cukier waniliowy, ziarenka z laski wanilii, łyżkę mąki ziemniaczanej. Mieszać trzepaczką do momentu zagotowania. Następnie odłożyć do przestudzenia. Jak masa będzie letnia dodać mieszankę skórek owocowych i wymieszać.

Banany pokroić w plastry.

W cieście wydrążyć środek (z niego można zrobić desery). Na spód położyć plasterki bananów, na nie nałożyć masę z tapioki, na wierzch wylać galaretkę. Wstawić do lodówki do momentu aż galaretka całkowicie się zetnie.


7 komentarzy:

  1. Masa z tapioki? Wow, to ciekawe! Chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mogę kawałek? taki malutki ;) cudo

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda wspaniale!
    Wpraszam się!

    OdpowiedzUsuń
  4. Tapioka,zdecydowanie lżejsza odmiana skrobii, lekkostrawna i nie zawiera cholesterolu, super alternatywa do mączki kartoflanej, warto zapamiętać. Ciekawy przepis

    OdpowiedzUsuń
  5. nie znam tapioki, nigdy nie było dane mi jej spróbować, ale ciasto zachwyca wyglądem i dodatkiem bananów :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajne ciacho, ja również nie mogę nigdzie kupić tapioki, chyba będę musiała zamówić przez internet :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)

Przepraszam za weryfikację obrazkową jednak zaatakowali mnie spamerzy i muszę z nimi walczyć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...