poniedziałek, 29 lipca 2013

Sernik z serem ricotta z rabarbarem z miętowym toffi


Ciekawa jestem ilu z Was mieszka na wsi? Czy podoba Wam się tam? Czy przeprowadzilibyście się do miasta?
Ja mieszkałam już w różnych miejscach. Na wsi, w małym miasteczku i dużym mieście. Jednak zawsze marzyłam o własnym domu, biegającym wokół niego psie, ogródku, wyprawy do pobliskiego lasu na grzyby, murowanym grillu. Jakoś nie ciągnie mnie do zgiełku zalatanego miasta, jeżdżących pod balkonem aut, tramwai, autobusów, lataniu po centrach handlowych... Może to dziwne bo jestem młodą osobą ale taka jest prawda. Aktualnie mieszkamy we Wrocławiu, ale mamy zamiar przeprowadzić się na wieś. Wiemy, że z początku wiąże się to ze sporą ilością pracy przy wyremontowaniu domu, doprowadzenia działki, ogrodu do stanu użyteczności, długie oczekiwanie na łącze internetowe (bo z tego co wiemy na wsiach nie tak łatwo o dostęp), ale mamy nadzieję, że warto, że zaklimatyzujemy się tam i będzie nam tam dobrze.

Co potrzebowałam?
0,5 kg sera ricotta
0,5 kg sera twarogowego
3 łyżki mąki ziemniaczanej
0,5 puszki mleka skondensowanego słodzonego
4 duże jajka
20 g masła
3 łyżki cukru pudru

spód:
200 g herbatników
100 g masła
4 łodygi rabarbaru

sos toffi:
4 łyżki cukier
20 g masło
100 ml śmietana kremówka
4 listki mięta


Herbatniki rozkruszyć i wrzucić do robota kuchennego razem ze 100g masła. Zmiksować, nie musi być bardzo dokładnie zmiksowane. Wyłożyć na dno dużej tortownicy (około 23cm). Piec w 200 stopniach przez 10 min. Rabarbar obrać i pokroić w około 5cm kawałki.2

Cukier wsypać do garnuszka, podgrzewać do momentu aż zacznie się rozpuszczać cały czas mieszając. Dodajemy masło i posiekane listki mięty, jak się rozpuści powoli, ciągle mieszając wlewamy śmietankę kremówkę (30%). Po zagotowaniu odstawiamy do przestygnięcia. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy. W robocie kuchennym miksujemy razem ser ricotta, twarogowy i miękkie masło (wszystko powinno być w temperaturze pokojowej). Następnie do masy dodajemy żółtka, cukier puder, mleko skondensowane, mąkę ziemniaczaną, miksujemy. Łyżką delikatnie mieszamy masę z pianą z białek. Na podpieczony spód wylać masę serową, na wierzch ułożyć rabarbar i sos toffi. Piec 20 min w 200 stopniach, następnie zmniejszamy do 160 i piec jeszcze około 40 min.


8 komentarzy:

  1. Sernik marzenie!
    Smakuję...

    OdpowiedzUsuń
  2. sernik wygląda obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mieszkałam w całkiem dużym mieście, na wsi i w miasteczku. I ta ostatnia opcja właśnie najbardziej mi odpowiada - bo mam sklep pod nosem, co któryś weekend imprezę plenerową albo koncert w parku, a na co dzień ciszę i spokój (zazwyczaj, bo właśnie remontują mi ulicę pod domem, i hałas jest non stop). Powodzenia Wam życzę w realizacji przeprowadzkowych planów :)

    A sernik jest po prostu cudowny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ci Gin za miłe słowa... Miasteczko też mi się wydaje super opcją, nawet trochę bezpieczniejszą pod względem złodziejstwa w porównaniu do małej wsi. Może przy kolejnej przeprowadzce wybiorę miasteczko :) Na razie jadę na wieś, powrót do dzieciństwa...

      Pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń
  4. Serniczek pierwsza klasa!
    Jeśli chodzi o domek z ogródkiem to życzę powodzenia...ja mam właśnie takowy - stary z lat 70-tych, istna skarbonka - ale i tak warto:)

    OdpowiedzUsuń
  5. mimo, że jestem młodą osobą to od zawsze chce na wieś :) Tak,tak-też chce mieć pieska biegającego w ogródku, też chce mieć gdzie zrobić grilla, czy posadzić choćby dwa krzaczki truskawek (ale swoich!) i jabłoń :D
    To najlepsze co człowiek może mieć w życiu, choć coraz częściej ludzie uciekając na wieś, przez co robi się drugie mini miasto, bo i rynek to wykorzystuje budując blisko multum sklepów wielkich marek :(

    Ej,ej-ten sernik jest cudowny! Tak połączyć smaki-geeeniusz :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja mieszkam na wsi, ale blisko miasta, doskonała lokalizacja :D Serniczek 1-klasa! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Gratuluję połączenia , serwatkowa ricotta na pół z twarogiem ,toffi na karmelu i mięta
    a poza tym lubię zwarte serniki a ten na taki wygląda , pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)

Przepraszam za weryfikację obrazkową jednak zaatakowali mnie spamerzy i muszę z nimi walczyć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...