środa, 24 lipca 2013

Serowy przekładaniec w asyście konfitowanego rabarbaru z sosem toffi


Witam wszystkich moich czytelników i z góry przepraszam za moją nieobecność... ostatnio troszkę spraw się zwaliło na głowę i jesteśmy zalatani... Tego posta piszę szybko i pewnie znowu parę dni mnie nie będzie.
Nigdy nie można niczego przewidzieć, w ciągu jednego momentu świat może przewrócić się do góry nogami, dlatego cieszę się, że mam tak kochane osoby u swojego boku, które zawsze mnie wspierają...

Deser ten robiliśmy już dawno, teraz nie mamy czasu na takie złożone i pracochłonne pichcenie ale już niedługo wracamy, pełni entuzjazmu i nowych pomysłów.

Ciasto:
60 g mąki pszennej,
1 żółtko jajka,
120 g sera twarogowego półtłustego,
2 łyżki mleka 3,2%,
1 łyżka klarowanego masła,
1 łyżka cukru,
szczypta soli,
szczypta białego pieprzu świeżo zmielonego,

Ser twarogowy zmielić dwukrotnie. Przełożyć do miski i zmiksować z żółtkiem i cukrem aby powstała gładka masa. Następnie ciągle miksując dodawać mleko, masło, odrobinę soli i świeżo zmielonego białego pieprzu. Na koniec dodać przesianą mąkę, dobrze zmiksować. Ciasto powinno być lekko płynne. Wylać ciasto na prostokątną blaszkę na grubość około 0,5 cm (tak aby pokryło całe dno). Piec w 180 stopniach przez około 20 minut (do zarumienienia się ciasta z wierzchu).

Masa serowa:
150 g mascarpone,
2 łyżki cukru,
1 laska wanilii.

Mascarpone wymieszać z cukrem i ziarenkami wanilii. Wstawić do lodówki na około 30 min.

Mus rabarbarowy:
5 lasek rabarbaru,
100 ml czerwonego porto,
1 łyżka soku z cytryny,
4 łyżki cukru.

Rabarbar obrać, pokroić na małe kawałki. Porto zredukować w rondlu o połowę. Dodać rabarbar i gotować na wolnym ogniu do momentu aż rabarbar zmięknie i będzie się rozpadał. W międzyczasie dodać cukier i sok z cytryny. Przetrzeć przez drobne sitko aby pozbyć się łyk. Przełożyć z powrotem do rondelka i odparowywać jeszcze przez chwilę aby otrzymać gęściejszą konsystencję. Przelać do butelki dekoracyjnej i schłodzić.

Sos toffi:
100 g cukru,
50 g masła,
100 ml śmietany 30%,

Cukier wsypać do garnka i podgrzewać na średnim ogniu do momentu skarmelizowania, dodać śmietanę szybko mieszając. Przez chwilę razem pogotować, zdjąć z ognia i dodać zimne masło stale mieszając.

Konfitowany rabarbar:
6 łodyg rabarbaru,
150 ml syropu klonowego,

Rabarbar obrać, pokroić w 5 cm kawałki. Włożyć do woreczka i zalać syropem klonowym. Pozbyć się powietrza z woreczka, szczelnie zawiązać, włożyć do garnka z zagotowaną wodą i gotować przez 15 min na małym ogniu. Po ugotowaniu zahartować rabarbar w woreczku w lodowatej wodzie.

Składanie:
Ostygnięte ciasto pokroić w prostokątne równe kawałki 5cm/10cm.
Na talerzu rozsmarować sos toffi oraz wycisnąć kilka kropli musu z rabarbaru. Położyć na środku kawałek ciasta, posmarować je sosem toffi, ułożyć naprzemiennie konfitowany rabarbar i masę serową, w ten sposób zrobić jeszcze 2 warstwy. Na wierzchu udekorować listkami mięty oraz musem z rabarbaru.

8 komentarzy:

  1. super przepis... i ta mieszanka smaków-toffi, rabarbar... pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. o ja-ale to się super prezentuje! :) Na prawdę-deser 1sza klasa ;)

    Mam nadzieje, że teraz będzie już tylko lepiej ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pysznie to wymyśliłaś :) Uwielbiam wszystko co serowe!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)

Przepraszam za weryfikację obrazkową jednak zaatakowali mnie spamerzy i muszę z nimi walczyć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...