niedziela, 7 lipca 2013

Sernik delikatny z ziemniakami- klasyczny biały


Jestem miłośniczką serników!
Swoje kombinacje z sernikami zaczęłam od CHEESECAKE pieczonych w piekarniku z położonym na dnie naczyniem z wrzącą wodą. Serniki te były zbite, mocno serowe, troszkę galaretkowate- takie inne. Już dawno takiego nie robiłam, muszę koniecznie zrobić :)

Kolejnymi były już delikatne serniki, zazwyczaj robione z ZIEMNIAKAMI. Dla niektórych jest to dziwne ale nigdy nie robiłam zwykłego sernika bez ziemniaków z rodzynkami (chodź mistrzem w robieniu takiego klasycznego sernika jest moja babcia i bardzo go lubię).

Kiedyś dostałam propozycję współpracy z kawiarnią ale miałam przywieść ciasto do spróbowania. Zrobiłam klasyczny sernik, biały, delikatny (taki jak ten), powiedziałam że najlepiej podawać go ze świeżo zrobionymi sosami z owoców oraz z całymi owocami sezonowymi. Właściciel powiedział, że on to widzi u siebie w sprzedaży sernik z dużą ilością rodzynek... Bye Bye! Zjadł, ja wyszłam i tyle było z naszej współpracy...

Co potrzebowałam? Blaszka około 21cm:
125 g herbatników
50 g masła
0,5 kg sera białego
1,5 kubka cukru
250 g ziemniaków
100 g masła
4 duże jajka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąka pszenna
1 sztuka cytryny
2 małe laski wanilii
3 łyżki śmietany 18%
1 łyżka cukru

Ziemniaki obrać, ugotować i zostawić do ostygnięcia.
Śmietanę 18% wymieszać z 1 łyżką cukru.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić.



Herbatniki rozkruszyć i zmiksować z 50g masła. Powinno powstać kruche ciasto. Wyłożyć na dnie małej okrągłej blaszki (20 lub 22 cm). Piec w 180 stopniach przez około 10 min do zarumienienia.

W robocie kuchennym zmiksować dobrze ziemniaki z serem i 100g masła. Następnie dodać żółtka, mąki, cukier, skórkę startą z jednej cytryny i sok wyciśnięty z połowy (uwaga by nie wpadły pestki!). dobrze zmiksować, powinna powstać gładka masa.

Ubite białka wymieszać delikatnie łyżką z masą.

Wylać masę na podpieczony spód. I wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut.
Po tym czasie wyciągnąć szybko ciasto z piekarnika, nasmarować śmietaną wymieszaną z cukrem i wstawić z powrotem do piekarnika na około 15 min.

Następnie wyłączyć piekarnik, lekko uchylić i zostawić tam sernik do ostygnięcia.








8 komentarzy:

  1. serniczek cudowny :) takiego jeszcze nie piekłam ale spróbuję :) dodatkową zachętą są sosy owocowe :) p.s. nie cierpię rodzynek w sernikach :D

    OdpowiedzUsuń
  2. rzeczywiście też nigdy się wczesniej nie spotkaliśmy z sernikiem z ziemniaczkami:-) ale wygląda i na pewno smakuje pysznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. o, z ziemniakami! wygląda na taki ciężki - a takie lubię najbardziej :) przepis do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jadłam ostatnio pączki z dodatkiem ziemniaków, ale sernika jeszcze nigdy ;)
    Wygląda smakowicie!

    Ściskam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  5. Z ziemniakami jest rzeczywiście pyszny, bardzo go lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam ten sernik w sobotę, a dzisiaj piekę go po raz drugi - właśnie siedzi w piekarniku :) Jego smak jest fenomenalny, mój ideał sernika! Polecam wszystkim ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)

Przepraszam za weryfikację obrazkową jednak zaatakowali mnie spamerzy i muszę z nimi walczyć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...