Jestem miłośniczką serników!
Swoje kombinacje z sernikami zaczęłam od CHEESECAKE pieczonych w piekarniku z położonym na dnie naczyniem z wrzącą wodą. Serniki te były zbite, mocno serowe, troszkę galaretkowate- takie inne. Już dawno takiego nie robiłam, muszę koniecznie zrobić :)
Kolejnymi były już delikatne serniki, zazwyczaj robione z ZIEMNIAKAMI. Dla niektórych jest to dziwne ale nigdy nie robiłam zwykłego sernika bez ziemniaków z rodzynkami (chodź mistrzem w robieniu takiego klasycznego sernika jest moja babcia i bardzo go lubię).
Kiedyś dostałam propozycję współpracy z kawiarnią ale miałam przywieść ciasto do spróbowania. Zrobiłam klasyczny sernik, biały, delikatny (taki jak ten), powiedziałam że najlepiej podawać go ze świeżo zrobionymi sosami z owoców oraz z całymi owocami sezonowymi. Właściciel powiedział, że on to widzi u siebie w sprzedaży sernik z dużą ilością rodzynek... Bye Bye! Zjadł, ja wyszłam i tyle było z naszej współpracy...
Co potrzebowałam? Blaszka około 21cm:
125 g herbatników
50 g masła
0,5 kg sera białego
1,5 kubka cukru
250 g ziemniaków
100 g masła
4 duże jajka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąka pszenna
1 sztuka cytryny
2 małe laski wanilii
3 łyżki śmietany 18%
1 łyżka cukru
Ziemniaki obrać, ugotować i zostawić do ostygnięcia.
Śmietanę 18% wymieszać z 1 łyżką cukru.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić.
Śmietanę 18% wymieszać z 1 łyżką cukru.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić.
Herbatniki rozkruszyć i zmiksować z 50g masła. Powinno powstać kruche ciasto. Wyłożyć na dnie małej okrągłej blaszki (20 lub 22 cm). Piec w 180 stopniach przez około 10 min do zarumienienia.
W robocie kuchennym zmiksować dobrze ziemniaki z serem i 100g masła. Następnie dodać żółtka, mąki, cukier, skórkę startą z jednej cytryny i sok wyciśnięty z połowy (uwaga by nie wpadły pestki!). dobrze zmiksować, powinna powstać gładka masa.
Ubite białka wymieszać delikatnie łyżką z masą.
Wylać masę na podpieczony spód. I wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut.
Po tym czasie wyciągnąć szybko ciasto z piekarnika, nasmarować śmietaną wymieszaną z cukrem i wstawić z powrotem do piekarnika na około 15 min.
Następnie wyłączyć piekarnik, lekko uchylić i zostawić tam sernik do ostygnięcia.
wygląda świetnie:)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny:)Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńserniczek cudowny :) takiego jeszcze nie piekłam ale spróbuję :) dodatkową zachętą są sosy owocowe :) p.s. nie cierpię rodzynek w sernikach :D
OdpowiedzUsuńrzeczywiście też nigdy się wczesniej nie spotkaliśmy z sernikiem z ziemniaczkami:-) ale wygląda i na pewno smakuje pysznie:-)
OdpowiedzUsuńo, z ziemniakami! wygląda na taki ciężki - a takie lubię najbardziej :) przepis do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńJadłam ostatnio pączki z dodatkiem ziemniaków, ale sernika jeszcze nigdy ;)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie!
Ściskam cieplutko!
Z ziemniakami jest rzeczywiście pyszny, bardzo go lubię :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam ten sernik w sobotę, a dzisiaj piekę go po raz drugi - właśnie siedzi w piekarniku :) Jego smak jest fenomenalny, mój ideał sernika! Polecam wszystkim ten przepis :)
OdpowiedzUsuń