sobota, 6 lipca 2013

W całości domowe mini burgery z kotletem z kaszy jęczmiennej - imprezowa przekąska


W końcu po sesji :) Długo trwała!
Przed chwilą właśnie zaliczyłam ostatni egzamin, ze ściśniętym żołądkiem, pocącymi i trzęsącymi się dłońmi, sercem bijącym 4 razy na sekundę. Odpowiedziałam na 20 pytań i już wiem, że zaliczyłam to śpiewająco!

Pogoda dziś nie dopisuje, szaro, buro i ponuro... Miało być wieczorem babskie spotkanie posesyjne ale zostało przełożone na następny tydzień. Tak więc zjem sama te przekąski, powysyłam CV i trochę się poobijam :D



Co potrzebowałam?
NA BUŁKI:

0,5 kubka mąki razowej
1,5 kubka mąki pszennej
1 łyżeczka suchych drożdży
sól
1 łyżeczka cukru
1 łyżka migdałów
3 łyżki zakwasu na żurek
1/4 kubka wody

Zaczynamy od upieczenia bułek.
Wymieszać drożdże z 1/4 szklanki wody, zakwasem na żur, łyżeczką cukru i odrobiną mąki. Odstawić na 15 minut aby ruszyły.
Po 15 min dodać mąkę pszenną i razową, migdały, 2 łyżki oleju rzepakowego i sól. Dobrze zagnieść ciasto. Odstawić w misce pod przykryciem szmatki na około 1 godzinkę do wyrośnięcia. Następnie uformować bułeczki (nieduże, można podsypywać mąką pszenną aby nie przyklejały się do rąk) i odstawić na blaszce pod przykryciem szmatki na około 30 min. Następnie piec przez 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wyciągnąć i odstawić do przestygnięcia.

KOTLECIKI
1 woreczek kaszy jęczmiennej
2 jajka
8 pieczarek
1/4 sztuki papryki czerwonej
1 średnia cebula
bułka tarta do panierowania
olej rzepakowy do smażenia

Pieczarki, cebulkę i paprykę podsmażyć na oleju rzepakowym do zarumienienia, posolić, popieprzyć.
Kaszę jęczmienną ugotować wg przepisu na opakowaniu. Następnie wyciągnąć, wystudzić i wymieszać z podsmażonymi wcześniej pieczarkami z cebulką i papryką. Doprawić do smaku. Wbić jajka i dobrze wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej rzepakowy (wylany na wysokość około 0,5cm). Usmażyć na nim kotleciki uformowane z kaszy jęczmiennej, panierowane w bułce tartej. Wyciągać i kłaść na papier aby nadmiar oleju w niego wsiąkał.

DODATKI:
szynka parmeńska
rzodkiewka
roszponka
ketchup
majonez
ser żółty
pieprz czarny

Bułeczkę przekroić. Jedną połowę posmarować majonezem, drugą ketchupem. Między połówki włożyć rzodkiewkę, roszponkę,szynkę parmeńską zwiniętą w rulonik. Na bułkę ułożyć kotlecika z kaszy jęczmiennej zawinięty w kawałek sera żółtego. Wszystko przebić szpikulcem aby się nie rozpadło.

Tym razem wykorzystałam szpikulce z rossi.pl. Prezentują się super, a dzięki temu iż są grube dobrze przytrzymały moje burgery. Rafał stwierdził iż będą się one równie dobrze nadawały jako widelczyki np. do fondue.
Można je wykorzystać do wielu kombinacji w kuchni. Dzieciaki chętnie sięgają po zdrowe przekąski nadziane na takie kolorowe, zabawne szpikulce. Dodatkowym atutem jest wielokrotne zastosowanie patyczka.




7 komentarzy:

  1. o kurcze ;))) ale jedzonko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super propozycja ... oj chyba takie burgery znajda miejsce w moim jutrzejszym piknikowym koszyku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. gratuluję sesji! :) Teraz odetchnąć z ulgą, aaah:)
    o.. Super pomysł z tymi kotlecikami, bardzo mi się podoba! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. fajnie, na imprezy jak znalazł:-)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie mają pojęcia co stracili niedoszli współbiesiadnicy, pysznie podane.
    Gratuluję zdanej sesji i życzę powodzenia w poszukiwaniach pracy i miłych wakacji, niech trwaja.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. FANTASTYCZNY. Takie burgery do pracy będę nosić:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)

Przepraszam za weryfikację obrazkową jednak zaatakowali mnie spamerzy i muszę z nimi walczyć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...