wtorek, 16 lipca 2013

Fish & chips - flądra z piekarnika w sosie pomidorowym z frytkami pieczonymi w tymianku


No i w końcu znalazłam chwilkę by napisać post. W prawdzie pracy nie dostałam ale załapałam się na ciekawe zlecenie, kilkanaście godzin roboty dziennie, kilka godzin snu i znów praca... i tak przez tydzień :) Czas nie wiadomo gdzie uciekł, już połowa lipca.
Zaraz się zbieramy i jedziemy w końcu na upragnione JAGODY, może znajdziemy również jakieś kurki. Słyszałam, że jest dużo komarów- a te z kolei już się cieszą, że odwiedzi je w lesie jedzenie i będą się mogły napajać moją krwią. Zawsze chodź bym się spryskała od stóp do głów wracam cała pocharatana, zaś Rafał jak ma 1 góra 2 ugryzienia to jest święto... pewnie niesmaczna siedzi w nim krew.

Co potrzebował?
2 całe flądry
4 ząbki czosnku
sól morska z młynka
pieprz czarny z młynka
2 łyżki przecieru pomidorowego
sok z cytryny
suszona pietruszka
1 łyżka oliwy z oliwek
8 średnich ziemniaków
4 łyżki oleju roślinnego
świeży tymianek
1 mała cebula

Rybkę oczyścić, umyć i naciąć pod kątem od strony skóry.
Oliwę z oliwek wymieszać z sokiem z cytryny, drobno posiekanym 1 ząbkiem czosnku, solą i pieprzem. Zamarynować rybkę i zostawić przez około 20 min.
Następnie nasmarować przecierem pomidorowym i posypać pietruszką.
Ziemniaki obrać, pokroić zalać oliwę, dodać listki świeżego tymianku, drobno posiekane 3 ząbki czosnku, cebulkę posiekaną w piórka. Wszystko razem dobrze wymieszać. 
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 25 min.
Po 10 minutach pieczenia frytek do piekarnika włożyć flądrę (piec 15 min).
Frytki na talerzu posypać startym serem.






5 komentarzy:

  1. Pychotka:-) uwielbiamy rybki i często po nie sięgamy, choć trzeba przyznać, że flądry jeszcze nie piekliśmy:-) jedynie degustowaliśmy w nadmorskich smażalniach:-) Pozdrawiamy:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Flądry cudnie nacięte do pieczenia, bardzo apetyczne danie.
    Przed krwiopijcami trzeba się nasmarować olejkiem eukaliptusowym , a najlepiej zmieszanym z olejkiem waniliowym, szelmutki nie cierpią tych zapachów,
    a za to my będziemy pachnieć smacznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. teraz tylko trzeba się odganiać zapewne od os i innych kochających słodkości latających przyjaciół ;)

      Usuń
  3. pyszny pomysł, bardzo lubię rybki:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)

Przepraszam za weryfikację obrazkową jednak zaatakowali mnie spamerzy i muszę z nimi walczyć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...