środa, 17 lipca 2013

Lody truskawkowe na mleku z melisą i miętą



Truskawki już się powoli kończą. My zostawiliśmy sobie ich smak w słoiczkach (jako dżemy i takie w całości), zamroziliśmy w postaci lodów, jak i całe. A wy? Zostawiliście sobie troszkę truskawek na czarną chwilę?

Co potrzebowałam?
400 g truskawek
2 dość duże listki melisy
4 listki mięty
100 ml mleka
50 ml wody
2,5 łyżki cukru

 
Moje przepisy na lody są bez użycia maszynki do lodów. Używam widelca i zamrażarki :)

Truskawki oczyścić z szypułek. No i tutaj mam takie ciekawe urządzenie do którego od zawsze nie byłam przekonana, myślałam, że wyrywanie szypułek takimi szczypcami jest męczące i trwa dłużej niż wyrywanie palcami. Jednak tak jak pisałam wcześniej kupiliśmy większą ilość truskawek by zostawić sobie ich smak w słoiczkach lub zamrożone. Szczypce od rossi.pl na prawdę się przydały, wyrywanie szypułek idzie sprawnie, dokładnie, a przy tym jest to frajda bo urządzeniem mogą operować i dorośli i dzieci.

Truskawki ugnieść widelcem w miseczce razem z cukrem. Następnie dodać pokrojoną w drobne kawałeczki melisę i miętę. Dolać mleka, wody i dalej ugniatać. Włożyć do zamrażarki na co najmniej 2 godzinki. Przed podaniem wyjąć jakieś 10 min wcześniej aby lekko odtajały by łatwiej można było zrobić kulki.


6 komentarzy:

  1. proste i bardzo fajne, na pewno zrobię z poziomkami, bo ich mam duzo.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniami, pyszności :) Ostatnio zrobiłam sobie koktajl truskawkowy z melisą - bardzo smaczne połączenie. Lody musiały być jeszcze lepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. lody bez śmietany! to mi się podoba! dietetycznie, zdrowo i samcznie, LUBIĘ TO :)
    pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  4. właśnie zrobiłam zobaczę za 2 godzinki ale zapowiada się pysznie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)

Przepraszam za weryfikację obrazkową jednak zaatakowali mnie spamerzy i muszę z nimi walczyć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...