czwartek, 13 czerwca 2013

Sałatka z makaronem, roszponką i smażoną szynką


"Kiedyś nie jadłem sałatek"
"Co?! To co Ty jadłeś?"
"Jakieś mięsko, kanapki..."
"No nie wierzę, to dlaczego teraz je tak wcinasz?"
"Bo są zdrowe, pysze... no i robisz je Ty"

Co potrzebowałam?
150 g roszponka
100 g szynki
0,5 kubka makaronu sałatkowego CZANIECKI
2 małe ogórki konserwowe
4 małe patisony marynowane
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka musztardy francuskiej
1 łyżeczka posiekanego koperku
sól morska z młynka,
pieprz czarny świeżo zmielony,
0,5 łyżeczki octu balsamicznego
1/3 łyżeczki cukru

Makaron ugotować al dente (bardzo krótko bo jest malutki, około 3-4 min. gotowania).
Szynkę podsmażyć na 1 łyżce oliwy z oliwek na patelni.
Z 1 łyżki oliwy z oliwek, octu balsamicznego, cukru, soli, pieprzu, koperku, musztardy francuskiej zrobić sos.
Ułożyć na talerzu roszponkę, zalać sosem. Na wierzch położyć zimny makaron, szynkę, pokrojony w mniejsze kawałki ogórek i patison.

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny :)

Przepraszam za weryfikację obrazkową jednak zaatakowali mnie spamerzy i muszę z nimi walczyć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...