niedziela, 30 czerwca 2013

Rzodkiewki zapiekane


Rzodkiewka, takie maleństwo, a tak intensywny smak...

R: "Mamo!!! Nie dawaj Kindze rzodkiewek!"
Mama uśmiecha się do mnie, wyciąga rękę z pełną miseczką umytych, świeżych, twardych rzodkiewek. Biegnę... Łapię jedną i jem z wielkim uśmiechem na twarzy.
R: "Nienawidzę Was! Jak bekniesz to wyrzucę Cię z auta!"

Co potrzebowałam?
10 rzodkiewek
sól morska- MŁYNEK
pieprz czarny- MŁYNEK
olej rzepakowy najlepiej w spray'u
sok z cytryny

Rzodkiewki umyć, poodcinać zielone części zostawiając około 2-3 cm części, poprzecinać na pół.
Ułożyć na blaszce, spryskać olejem, posypać solą i pieprzem.
Piec w 180 stopniach przez około 30 min, do lekkiego zarumienienia. Można lekko skropić sokiem z cytryny.




8 komentarzy:

  1. smak rzodkiewek jakoś się zmienia po ich upieczeniu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, smak rzodkiewki zmienia się na bardziej delikatny, troszkę jakby słodszy :) Są naprawdę smaczne i godne polecenia.

      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  2. Człowiek codziennie nowych rzeczy się uczy:) też jestem ciekawa smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ej, aleś to wymyśliła! :) ale muszę spróbować, bo zapowiada się genialnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. No coś Ty! : o W zyciu bym nie wpadła, żeby tak potraktować rzodkiewki! Jestem naprawdę ciekawa smaku!
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pomysł pierwsza klasa, rzodkiewka w nowej odsłonie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. tak podanych rzodkiewek nie jadłam :) ale bardzo ciekawi mnie ich smak :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Hej moje dzieciaki, fajnie się rozwijacie kulinarnie,
    niekonwencjonalne podejście do poczciwych rzodkieweczek,
    beknę po nich, bo zawsze bekam, bo "bek" to przeciez miłe wspomnienie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)

Przepraszam za weryfikację obrazkową jednak zaatakowali mnie spamerzy i muszę z nimi walczyć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...