środa, 5 czerwca 2013

Bułki maślane z siemieniem lnianym



Dodaję szybciutko post ze śniadania i zbieram się za naukę. Pyszne, zdrowe śniadanko dodało mi energii, będę mogła "trzeźwo" myśleć i mam nadzieję wejdzie mi ta nauka do głowy, a koła będą na 5+ ! 

Co potrzebowałam?
1,5 kubka mąki pszennej
0,5 kubka mąki żytniej,
3/4 kubka mleka,
1 niecała łyżeczka cukru,
Sól morska- MŁYNEK,
Pieprz czarny- MŁYNEK,
1 łyżeczka suchych drożdży,
10 g masła,
2 łyżeczki siemienia lnianego.

Mleko o temperaturze pokojowej wymieszać w misce z cukrem i drożdżami, dodać łyżkę mąki pszennej. Dobrze wymieszać, przykryć miskę szmatką i zostawić w ciepłym miejscu na 20 min.
Następnie dodać resztę składników, wyrobić dobrze ciasto. Lekko powinno kleić się do dłoni. Przykryć szmatką i zostawić w ciepłym miejscu na 1 godzinę.
Oprószyć dłonie mąką i wyrabiać z ciasta kulki. Kłaść na blaszce. Przykryć szmatką i zostawić na 1 godzinę.
Następnie piec przez około 20 min w 180 stopniach.


8 komentarzy:

  1. świetnie oczyszczają ;) Siemię lniane jest bardzo zdrowe, a ludzie o nim zupełnie zapomnieli!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O właśnie :) A przecież w bułeczkach tak fajnie chrupie i jest takie tanie. My kupiliśmy w Auchanie na wagę 200 g za 1,2zł, a że jest bardzo lekkie to takie 200 g starcza na baaaardzo dużo bułek :)

      Usuń
  2. Bułeczki wyglądają super! Pewnie też są pyszne! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyszły pysznie, przyznaję się...
      Pozdrawiam Cię cieplutko, Kasieńko :)

      Usuń
  3. świetne bułki, idealne do pęczakoburgerów :) mniam zapraszam do mnie po nominację Liebster blog: http://pysznekaprysy.blogspot.com/2013/06/nominajcja-liebster-blog.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)
      Jak tylko skończę sesję to wezmę się za odpowiedzi :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny :)

Przepraszam za weryfikację obrazkową jednak zaatakowali mnie spamerzy i muszę z nimi walczyć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...