Weekend spędziliśmy w Lądku Zdroju. Było wspaniale!
Grill, nocne rozmowy, wspomnienia, niedzielny obiad, spacer, uśmiechy...
Wszystkim którzy nie byli w Lądku bardzo polecam go odwiedzić! Można odpocząć, jest gdzie pospacerować, zjeść obiad czy wypić kawę w kawiarni. Noclegi w bardzo dobrej cenie, świetnej lokalizacji ---> Ośrodek Wypoczynkowy Bankowy
Dziś na śniadanie u Nas bagietka, moja pierwsza :) przyznam, że wyszła bardzo dobra!
Co potrzebowałam?
1,5 kubka mąki pszennej1 łyżeczka suchych drożdży
1 łyżka oliwy z oliwek
0,5 kubka semoliny
3 łyżki siemienia lnianego
0,5 łyżeczki cukru
1 niecała łyżka soli
0,5 kubka wody
Letnią wodę, cukier i drożdże dobrze wymieszać w misce. Odstawić pod przykryciem na 20 min aby zaczęło pracować.
Następnie wymieszać wszystkie składniki razem i dokładnie ugnieść ciasto. Zostawić w misce, przykryte szmatką (może być lekko wilgotna) na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
Po godzinie z ciasta uformować bagietki, położyć na blaszce na papierze do pieczenia, przykryć jeszcze raz szmatką i zostawić na około 1 godzinę. Po tym czasie wsadzić do nagrzanego do 230 stopni piekarnika (ja daję na dno piekarnika naczynko żaroodporne z wodą). Piec 10 min, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze przez około 25min.
Następnie wymieszać wszystkie składniki razem i dokładnie ugnieść ciasto. Zostawić w misce, przykryte szmatką (może być lekko wilgotna) na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
Po godzinie z ciasta uformować bagietki, położyć na blaszce na papierze do pieczenia, przykryć jeszcze raz szmatką i zostawić na około 1 godzinę. Po tym czasie wsadzić do nagrzanego do 230 stopni piekarnika (ja daję na dno piekarnika naczynko żaroodporne z wodą). Piec 10 min, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze przez około 25min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny :)
Przepraszam za weryfikację obrazkową jednak zaatakowali mnie spamerzy i muszę z nimi walczyć!