Kremy, kremy, kremy! Jeszcze chyba nigdy nie jadłam kremu który by mi nie smakował... Moją tajemnicą w kremie z buraków jest wino, zawsze go dodaję! Delikatnie podkreśla smak i nie jest już taki zwykły :)
Co potrzebowałam?
3 średnie buraki
1 średnia marchew
1 mała pietruszka
1/8 główki kapusty białej
1 średni ziemniak
1 liść laurowy
1 ziele angielskie
0,5 kubka grzybów suszonych
Sól morska- MŁYNEK
Pieprz czarny- MŁYNEK
2 łyżki wina czerwonego wytrawnego
1 łyżeczka cukru
5 listków melisy świerzej
1 łyżka soku z limonki
kminek
4 łyżki śmietany 12%
2 łyżki posiekanego szczypiorku
Buraki obrać, pokroić na mniejsze części i gotować około 10 min w 1,5 litra wody. Następnie dodać obrane, pokrojone ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie, posolić. Gotować około 20 min.
Następnie dodać startą na tarce marchew z pietruszką, kapustę, grzyby. Gotować około 10 min. Wyciągnąć parę grzybków do dekoracji. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać wino, melisę, cukier zostawić na 10 min na małym ogniu. Dodać kminek i sok z limonki. Pogotować jeszcze chwilkę, spróbować czy jest dobrze doprawiona.
Następnie dodać startą na tarce marchew z pietruszką, kapustę, grzyby. Gotować około 10 min. Wyciągnąć parę grzybków do dekoracji. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać wino, melisę, cukier zostawić na 10 min na małym ogniu. Dodać kminek i sok z limonki. Pogotować jeszcze chwilkę, spróbować czy jest dobrze doprawiona.
Miksować blenderem na gładki krem, w czasie miksowania powoli dodawać śmietanę. Podawać z grzybkami i szczypiorkiem.
Pięknie wygląda , i na pewno smakował bosko:)świetny przepis ,wypróbuje:)
OdpowiedzUsuńBardzo pyszny pomysł na wykorzystanie buraków :)
OdpowiedzUsuńA te serduszka <3
OdpowiedzUsuń