Jesteśmy miłośnikami owoców morza!
Byliśmy w tamtym roku na Wrocławskim rynku na EUROPIE NA WIDELCU. Miałam pierwszy raz spróbować ostrygi. Stał Pan z ostrygami, pokazywał jak się otwiera, jak się je, mówił o ich wartościach, pochodzeniu, sprzedawał po 4zł. Znajomy powiedział: "chodźcie szybko bo ja się tam umówiłem i później tu wrócimy". Poszliśmy i już nie wróciliśmy :(
W czasie tego roku spróbowałam różnych rodzajów rybek i owoców morza ale ostryg dalej nie próbowałam i w tym roku już nie odpuszczę!
EUROPO NA WIDELCU- NADCHODZIMY! 6- 9 czerwca 2013
Co potrzebowaliśmy?
200g- 3 głowy i trochę macek ośmiornicy,
1 woreczek ryżu,
150 g szpinaku,
Sól morska- Kamis MŁYNEK,
Pieprz czarny- Kamis MŁYNEK,
2 łyżki masła,
imbir mielony,
papryka mielona,
2 ząbki czosnku
Najtrudniej jest zrobić odpowiednio ośmiorniczki by były delikatne, nie gumowate. Można kupić już obgotowane(mrożone), jednak jak się kupi świeże trzeba je samemu oczyścić i obgotować- co nie jest takie proste. Nasze świeże ośmiorniczki jak się je rozłożyło to miały około 15 cm średnicy. Gotowaliśmy je w wodzie z różnymi ziołami i przyprawami (liściem laurowym, anyżem, laską cynamonu, zielem angielskim, świeżym rozmarynem, papryką słodką i ostrą, pieprz czarny w młynku Kamis- ważne by wydobyć aromat z ośmiorniczek), od momentu zagotowania na małym gazie przez 3 godziny (nie dolewając wody).
Następnie głowy trzeba dobrze oczyścić (w środku i zdjąć błonkę z zewnątrz).
Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Szpinak podsmażyć na 1 łyżeczce masła z czosnkiem pokrojonym w plasterki.
Wymieszać ryż ze szpinakiem.
Szpinak podsmażyć na 1 łyżeczce masła z czosnkiem pokrojonym w plasterki.
Wymieszać ryż ze szpinakiem.
Nafaszerować głowy nadzieniem z ryżu.
Podsmażać na patelni głowy razem z mackami na maśle, lekko posypać imbirem, papryką, solą i pieprzem. Zdjąć po około 15 min.
Podsmażać na patelni głowy razem z mackami na maśle, lekko posypać imbirem, papryką, solą i pieprzem. Zdjąć po około 15 min.
Podawać z ryżem który został i warzywkami.
to na prawdę jest ośmiornica?!
OdpowiedzUsuńAa... :D
Tak :) Wygląda trochę jak pierś, w smaku troszeczkę też ją przypomina ale ma posmak rybki. Bardzo smaczna! Polecam :)
Usuńjeszcze nigdy nie jadłam ośmiornicy i bardzo ciekawi mnie jej smak:) prezentuje się świetnie:)
OdpowiedzUsuńPolecam! Jest przepyszna, najlepsze są moim zdaniem macki :) Przy głowach jest trochę roboty ale jak się je dobrze przyrządzi to są wyśmienite...
Usuń