Burgery? My nie jemy ich zbyt często... Rafał się ze mnie śmieje, że jak idziemy do FAST FOOD'A to kupuje sobie loda, a jemu wyżeram ogórka z bułki.
Jak już jeść BURGERA to konkretnego :) A nie takiego, że zjem i za 5 minut znów będę głodna...
Co potrzebowaliśmy?
200 g schabu bez kości,
1 duże jajko,
2 łyżki parmezanu startego,
0,5 małej cebuli,
sól morska w młynku Kamis,
pieprz czarny w młynku Kamis,
papryka ostra w proszku,
oregano,
1 łyżeczka posiekanego szczypiorku,
2 bułki,
2 plasterki szynki parmeńskiej,
do posmarowania bułek- masło,
ogórek,
rzodkiewka,
ketchup ostry,
majonez,
2 łyżki oliwy z oliwek.
Schab oczyścić i pokroić w drobną kostkę.
Cebulkę kroimy w kostkę.
Jajko roztrzepujemy w miseczce.
Mieszamy mięso z połową jajka, cebulką, solą, pieprzem, papryką ostrą, szczypiorkiem i oregano.
Formujemy dwa kotlety i podsmażamy na oliwie z oliwek na patelni.
Jajko roztrzepujemy w miseczce.
Mieszamy mięso z połową jajka, cebulką, solą, pieprzem, papryką ostrą, szczypiorkiem i oregano.
Formujemy dwa kotlety i podsmażamy na oliwie z oliwek na patelni.
Zetrzeć parmezan jeśli kupiliśmy w kostce.
Wymieszać połowę roztrzepanego jaja z parmezanem.
Na patelni zrobić z sera takie a'la naleśniczki i obsmażyć z obydwu stron. Wyjdą takie plasterki sera.
Na patelni zrobić z sera takie a'la naleśniczki i obsmażyć z obydwu stron. Wyjdą takie plasterki sera.
Na bułki położyć kawałek masła. Szynkę parmeńską położyć na blaszce.
Zapiec razem w piekarniku.
Połowę bułki wylać troszkę ketchupu, ułożyć ogórka, szynkę parmeńską. Następnie kotleta, rzodkiewkę. Małe kolby kukurydzy i ser. Przykryć posmarowaną majonezem połową bułki.
świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńAle buła....tylko jeść i wycierać brodę:)
OdpowiedzUsuń